Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Beskytt ofrene

MENNESKEHANDEL: Ofre for menneskehandel som vitner mot sine bakmenn bør få tilbud om varig oppholdstillatelse i Norge. Flere ofre for menneskehandel som har vitnet mot bakmenn har fått avslag på sin søknad om asyl i Norge. Statssekretær i Justisdepartementet Astri Aas-Hansen reagerte på dette i Dagsavisen 1. februar ved å utrykke bekymring for at menneskehandelofre skal miste tillit til norske myndigheter og sette arbeidet mot menneskehandel tilbake.

NOAS mener at Justisdepartementet selv bør ta ansvar og ikke forvente at asylinstituttet skal være et hjelpemiddel i kriminalitetsbekjempelsen. I mange saker vil Utlendingsdirektoratet mene at hjemlandets myndigheter kan gi adekvat beskyttelse til et offer for menneskehandel ved retur. Vi kan være uenig med dem i det, men poenget er at vi ikke kan forskuttere et asylvedtak når vi står overfor et offer for menneskehandel som vurderer å anmelde og vitne mot sine bakmenn.

Den midlertidige oppholdstillatelse på ett år som er myntet på denne gruppen etter dagens ordning mener vi ikke gir tilstrekkelig trygghet og forutsigbarhet. «Nå må du reise hjem, fordi vi ikke trenger deg lenger». Slik kan ofrene forstå avslaget fra norske myndigheter. Vi er enige med statssekretæren at ofre kan på denne måten miste tilliten til norske myndigheter, men vi er nødt til å minne Justisdepartementet om ansvaret de har for å legge forholdene til rette for både bekjempelse av menneskehandel og beskyttelse av ofre.

NOAS oppfordret myndighetene i et innlegg i januar i fjor om å gi ofre for menneskehandel som samarbeider med politiet tilbud om varig oppholdstillatelse. Det er ikke sikkert at opphold i Norge alltid er den beste løsningen for det enkelte offer, men et tilbud om permanent oppholdstillatelse til de som vitner - uavhengig av utfallet av eventuell asylsøknad - kan fungere som et incitament til å få flere til å vitne. Faren for å misbruke denne ordningen er svært liten. Det handler ikke om oppholdstillatelse for anmeldelse, men for å stille som vitne i eventuell rettssak.

Norge er langt fra å være et foregangsland når det gjelder arbeidet mot menneskehandel slik enkelte politikere liker å tro. Vi har allerede tre nasjonale handlingsplaner mot menneskehandel, men fortsatt færre rettskraftige domsavsigelser i menneskehandelsaker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media