Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Barns rettigheter:

Beskyttet, men bare på papiret

Barn som kommer til Norge og søker asyl har rettigheter på papiret, men får dårligere oppfølging og omsorg enn det norske barn får.

DÅRLIGERE OPPFØLGING: Barn som kommer til Norge og søker asyl får dårligere oppfølging og omsorg enn det norske barn får. De lever blant annet på mottak med lavere standard enn det som gis til andre barn som bor på institusjon, skriver UNICEF Norge. På bildet er Hemsedal asylmottak i Buskerud. Foto: Lars Eivind Bones
DÅRLIGERE OPPFØLGING: Barn som kommer til Norge og søker asyl får dårligere oppfølging og omsorg enn det norske barn får. De lever blant annet på mottak med lavere standard enn det som gis til andre barn som bor på institusjon, skriver UNICEF Norge. På bildet er Hemsedal asylmottak i Buskerud. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ansvaret for barn som søker asyl i Norge er feilplassert og barnets beste står ikke i fokus. En ny UNICEF-studie viser at barn som kommer til Norge har beskyttelse på papiret, men ikke i tilstrekkelig grad i virkeligheten.

UNICEF mener obligatorisk barnets beste-vurdering må gjennomføres ved alle avgjørelser som angår barnet og at omsorgsansvaret for barn som kommer alene til Norge må overføres fra utlendingsmyndighetene til barnevernet.

I henhold til FNs barnekonvensjon er det statene som har ansvaret for at barn får sine rettigheter oppfylt. UNICEFs oppdrag er å følge med på om statene gjør jobben sin. De siste tiårene har de nordiske landene fått rettmessig anerkjennelse for arbeidet med å fremme og verne om menneskerettigheter for barn. Hvordan kan det da ha seg at vi tillater at barn som har kommet til landet for å søke beskyttelse, får et dårligere tilbud enn det vi gir til andre barn?

I studien, «Protected on Paper? An analysis of Nordic country responses to asylum-seeking children», har vi sett nærmere på rettsikkerheten for barn som søker asyl i Norge og våre nærmeste naboland. Forskerne ved UNICEFs forskningssenter, Innocenti, har undersøkt hvordan barnas rettigheter i praksis blir oppfylt, og sammenlignet det med de rettighetene som er nedfelt på papiret. Resultatet er nedslående.

Barn er først og fremst barn. Ikke først og fremst asylsøkere, flyktninger eller migranter. Et barn som legger ut på veien, uansett grunn, har de samme rettighetene i lomma, uansett hvor det kommer fra eller stoppested. Dette betyr at barn som kommer til Norge som asylsøkere har de samme rettighetene, som barn som er født på Kongsvinger eller Osterøy. Myndighetene har et rettslig ansvar for å sikre at barn som kommer til Norge ikke får svakere beskyttelses- og omsorgsordninger, og dårligere tilgang til helsetjenester og utdanning.

Studien viser imidlertid at de norske myndighetene ikke følger opp i tilstrekkelig grad. Barn som kommer til Norge og søker asyl får dårligere oppfølging og omsorg enn det norske barn får. De lever på mottak med lavere standard enn det som gis til andre barn som bor på institusjon.

Rapporten peker videre på at helsetjenestene for denne gruppen er for dårlig koordinert slik at barna ikke får den hjelpen de trenger og det resulterer i dårligere helse. Barna får heller ikke det utdanningstilbudet de har krav på mens de venter på at søknaden behandles, noe som fører til at de får utdanningshull.

For å sikre at barna får den hjelpen de trenger og har krav på, må det innføres en barnets beste-vurdering ved alle avgjørelser som angår barnet. FNs barnekonvensjons artikkel 3, sier at barns beste skal være et grunnleggende hensyn ved alle handlinger som berører barn.

Dette gjelder ikke bare formelle vedtak, men også ved avgjørelser som henvisning til lege eller medisinsk utredning, og ved spørsmål om hvilket mottak den enkelte skal plasseres på.

Disse prosessene må formaliseres for å sikre at de faktisk gjennomføres.

For alle barn i Norge er det barnevernet som skal gi dem nødvendig hjelp og omsorg om de trenger det. Barnevernet er trenet, utdannet og har mandat til å handle til det beste for barna. Når det gjelder enslige mindreårige asylsøkere, gir man den samme hjelpen kun til barn under 15 år, viser studien. De andre barna håndteres av utlendingsmyndighetene.

Vi er helt sikre på at alle de ansatte der gjør så godt de kan for å ta vare på barna som kommer til Norge. Men, utlendingsmyndighetene har hverken den nødvendige kompetanse, erfaringen eller struktur til å kunne gjøre denne jobben på en måte som gir barna den omsorgen og tryggheten de har krav på. Det sier seg nesten selv at når Norge deler gruppen barn i A -og B-lag, så blir det vanskelig å sikre at alle barn får sine rettigheter oppfylt.

UNICEF mener derfor at Norge snarest må overføre ansvaret for alle enslige mindreårige asylsøkere til Barnevernet, slik at det er hensynet til barnets beste som står i sentrum for det tilbudet de får i Norge.

Ved å gjøre disse endringene utøver Norge det faktiske ansvaret de har, i henhold til barnekonvensjonen. I tillegg bidrar Norge til at de minimumsstandardene som verdenssamfunnet har vedtatt gjennom FNs barnekonvensjon, og som skal være et minimum av hva barn skal få, blir overholdt

Barna i Norge skal ikke bare være beskyttet på papiret, men også i virkeligheten. Vi skal stå først i køen for å rose Norge når beskyttelse av barns rettigheter ikke bare er i navnet, men også i gavnet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!