Besnærende

Før man åpner Jostein Gaarders nye bok vet man at han har skrevet en ny bestselger. Og denne gangen er det Gyldendal Forlag som kan gni seg i kommende millioner.

Og «Hallo? - Er det noen her?» fortjener alle leserne den får. Fordi den gir sinnet en bonus vi trenger: Fornyet evne til å undre oss, lysten til å stille spørsmål. Undringen, forbauselsen over små som store ting, er den meget røde tråden som vever seg gjennom hele Gaarders forfatterskap.

Voksne også

Denne gangen henvender han seg til barn i åtte - ti-årsalderen og oppover, mennesker som ennå ikke har glemt å stille spørsmål og fantasere. Jo flere voksne som henger seg på i lesingen og får fart på sine glemte evner, jo rikere kan livet bli, for når det regner på presten, drypper det på klokkeren. Joakim, bokas hovedperson, åtte år, skal bli storebror og han er helt sikker på at det er en gutt som blir født. Han er en klok liten fyr og har allerede planlagt hvordan han skal innvie broren i livets mysterier. Uventet hjelp får han av en liten tass fra verdensrommet som ender hengende opp ned i epletreet i hagen.

Fabelaktig

Gjennom Reidar Kjelsens fabelaktige og originale illustrasjoner og Jostein Gaarders fabulering, opplever vi snart likheter mellom babyen og romgutten, og Joakim selv. Romgutten heter Mika, halve Joakim bakvendt, som babyen kommer også han med hodet først til en ukjent planet. På Mikas egen planet lærer de å bukke når noen stiller gode spørsmål, men aldri for et svar. - Du skal aldri bøye deg for et svar, sier Mika ... Et svar er alltid det stykket av veien som ligger bak deg. Det er bare et spørsmål som kan peke videre. Om Mika er et fantasifoster eller virkelig, er ganske likegyldig, spesielt for barn som ennå ikke har lært å resonnere vekk fantasien. Og vi voksne trenger påfyll. Det får vi av Jostein Gaarder. Nettopp det at han tar oss inn i det tankenes univers vi i banalstresset for lengst har tatt farvel med, gjør ham så fascinerende. Så bærer vi over med at boka innledningsvis skjemmes av litt ordrikt skravl. For Gaarder drar oss hurtig med i handlingen, eventyret som hele verdens tilblivelse er. - Vi er gåten ingen gjetter, sier Mika.

Også denne Gaarder-bok er besnærende lesning.