Besøk fra verdensrommet

Ble du ikke redd da du så påskens krim på tv, eller leste de anbefalte thrillerne? Da kan du prøve deg på Orson Welles berømte hørespill «Klodenes Kamp».

Karrieren til multitalentet Orson Welles startet faktisk med et hørespill. Welles er for mange kjent som mannen bak filmer som «Citizen Kane», «Touch of Evil», «The Magnificent Ambersons» og «The Third Man». Men faktisk var det radioteateret «War of the Worlds», eller «Klodenes Kamp», som åpnet veien til filmstudioene for ham.

Utgangspunktet var en roman av briten H.G. Wells og Orson Welles sto for regi og diverse roller. Midt i beste sendetid på Allehelgens dag i 1938 gikk hørespillet på lufta. Mercury Theatre Of The Air hadde denne dagen fått overta programposten til en annen sending og hadde en uvanlig stor tilhørerskare.

Fortellingen, som handler om en invasjon fra Mars, skapte full panikk hos de som tok den som fakta og ikke fiksjon. I beste nyhetsreportasje-stil, som til og med grep inn i en fiktiv konsertoverføring fra et fiktivt hotell, drev Welles sendingen videre enda radiostasjonen ble nedringt av redde mennesker. Fortellergrepet var frekt, nytt, banebrytende og ikke minst effektfullt.

War of the Worlds var begynnelsen på Welles framtid som filmlegende og det er også starten på Cinematekets Welles-serie der hele fjorten av hans filmer vil bli vist. På Cinematekets hjemmesider kan du lese mer om mannen og verkene hans. Du kan også høre Welles\' hørespill og se filmene hans på Cinemateket USF i Bergen.