«MORDENE I KONGO»: «Mordene i Kongo» blir filmen om livet Joshua French og Tjostolv Moland (til v.) Her et bilde fra 2011. Foto: Tore Bergsaker 
«MORDENE I KONGO»: «Mordene i Kongo» blir filmen om livet Joshua French og Tjostolv Moland (til v.) Her et bilde fra 2011. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Besøkte French og Moland på cella i arbeidet med ny spillefilm

Hemmelig opptaksstart på film om Kongo-saken.

Aksel Hennie og Tobias Santelmann skal spille Joshua French og Tjostolv Moland i spillefilm om Kongo-saken.

Ifølge et upublisert intervju manusforfatter Nikolaj Frobenius gjorde med Dagbladet i fjor, var han og filmens produsent i Kongo for å gjøre dybdeintervjuer med French og Moland i 2012 og 2103.

«MORDENE I KONGO»: Skuespiller Aksel Hennie spilte soldat i NRK-dramaet «Nobel». Nå skal han han ha hovedsrollen i «Mordene i Kongo» sammen med Tobias Santelmann. Foto: Jacques Hvistendahl 
«MORDENE I KONGO»: Skuespiller Aksel Hennie spilte soldat i NRK-dramaet «Nobel». Nå skal han han ha hovedsrollen i «Mordene i Kongo» sammen med Tobias Santelmann. Foto: Jacques Hvistendahl  Vis mer

Dagen etter at Joshua French blir sluppet fri og kommer til Norge, offentliggjør Friland Produksjon AS og Nordisk Film Distribusjon AS at en film om Kongo-saken og Joshua French og Tjostolv Moland er godt i gang.

Filmen «Mordene i Kongo» har planlagt norgespremiere høsten 2018, skriver Friland Produksjon AS og Nordisk Film Distribusjon AS i en pressemelding. Det var NRK som først omtalte saken. Handlingen i filmen skal ligge tett på virkeligheten, men med fiktive grep.

SKUESPILLER: Tobias Santelmann skal være aktuell som en av skuespillerne i den kommende filmen.
SKUESPILLER: Tobias Santelmann skal være aktuell som en av skuespillerne i den kommende filmen. Vis mer

Dramatisk fra virkeligheten

Innspillingen skal allerede være godt i gang. Filmingen skal ha skjedd i bl.a. Sør-Afrika. Det er Marius Holst som er regissør. Filmmanuset er skrevet av Nikolaj Frobenius, og bygger ikke på boka «Et mord i Kongo» av Morten A. Strøksnes. Underveis i arbeidet er det gjort lange intervjuer med flere av de involverte.

- Denne historien spenner over lang tid og utspiller seg bak mange stengte dører, sier Marius Holst i en pressemelding.

- Vi har valgt å la de kjente fakta og et stort research arbeide danne et bakteppe i denne dramatiske fortellingen fra virkeligheten. Publikum vil bli tatt med på en episk reise der karakterene vil komme i fokus. Dette er en fiksjonsfortelling basert på virkelige hendelser, sier regissøren.

Aksel Hennie og Tobias Santelmann

Våren 2009 krysser de to nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland grensen til Øst-Kongo. Få dager seinere spres nyheten om at deres innleide sjåfør er funnet drept. Etter flere netter på flukt i den mektige kongolesiske jungelen, pågripes de to og dømmes til døden.

RETTSSAKEN: Nordmennene Tjostolv Moland t.h. og Joshua French i retten i Kisangani  tiltalt for drapet på sjåføren sin Abedi Kasongo. Foto: Espen Røst
RETTSSAKEN: Nordmennene Tjostolv Moland t.h. og Joshua French i retten i Kisangani  tiltalt for drapet på sjåføren sin Abedi Kasongo. Foto: Espen Røst Vis mer

Kjent som «Kongosaken» utvikler de skjebnesvangre hendelsene i Kongos jungel seg til en politisk og diplomatisk betent symbolsak som lenge synes uløselig. Nå blir historien spillefilm.

Halve spillefilmen skal allerede være innspilt i Sør-Afrika med Aksel Hennie og Tobias Santelmann i hovedrollene som henholdsvis Joshua French og Tjostolv Moland.

- Hovmod og lojalitetsbånd

- «Mordene i Kongo» er en fortelling om både hovmod og sterke lojalitetsbånd. Når Tjostolv Moland etter fire lange år i fengsel blir funnet død på cella, mistenkes Joshua French for drapet på sin beste venn, sier Holst i pressemeldingen.

SØR-AFRIKA: Regissør Marius Holst har spilt inn filmen i Sør-Afrika. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
SØR-AFRIKA: Regissør Marius Holst har spilt inn filmen i Sør-Afrika. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer

En film om Moland og French har vært kjent en stund i mediene, men ikke blitt omtalt for ikke å gjøre det vanskeligere å få løslatt French.

- I møte med den nedbrutte Joshua French tar filmen oss med på en reise tilbake til en gåte som har vært gjenstand for alle slags spekulasjoner. Det er en historie om to verdener som kolliderer, hvor distinksjonene mellom rett og galt settes på prøve, sier Holst i pressemeldingen.