DEBATT

Debatt: «Norsk hamskifte?»

Besserwisser Gripsrud og «Gjennombruddet»

Jostein Gripsrud kritiserer i Dagbladet 1. november min manglende «lesekunst» fordi jeg i en bokanmeldelse unnlater å referere mer utførlig fra hans argumenter i pamfletten «Norsk hamskifte?».

SKOLEMESTER: Arne Dvergsdal (bildet), litteraturanmelder i Dagbladet, skriver at besserwisser Jostein Gripsrud opptrer både i bok og debatt som en skolemester. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
SKOLEMESTER: Arne Dvergsdal (bildet), litteraturanmelder i Dagbladet, skriver at besserwisser Jostein Gripsrud opptrer både i bok og debatt som en skolemester. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Medieprofessor Gripsrud synes for anledningen å tro at en litteraturanmeldelse er det samme som et debattinnlegg. La meg derfor et øyeblikk utdype det selvsagte: Med begrenset plass i en dagsavis er det dessverre umulig å ta med alle argumenter eller standpunkter fra en bok på 312 sider.

Ettersom det er grunn til å tro at mange lesere allerede er orientert om bokens argumenter framsatt og framstilt av forfatteren selv i en rekke lanseringsintervjuer og kronikker, valgte jeg i all beskjedenhet å gå personlig til verks ved å bekjenne at «Norsk hamskifte?» endret lite på min etablerte oppfatning av «Gjennombruddet» som nyskapende teori og tankevekkende bok.

Og jeg vil fortsatt tro at dette er budskapet i «Hamskiftet», at Gripsrud vil rokke ved den positive mottakelsen Tvedt og «Gjennombruddet» fikk fra både høyre og venstre – Karsten Alnæs, min gamle kulturredaktør i Dagbladet, inkludert.

I min bokanmeldelse trekker jeg fram fire hovedtemaer som Gripsrud anfører, og som jeg tydelig klargjør at han argumenterer mot. Her er en nødvendig repetisjon:

1. Godhetstyranniet, brukt om den norske (selv)godheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer