Best å holde kjeft

Varsling: Ingen bør ta på seg den byrden det er å varsle om alvorlige forhold på sin arbeidsplass, skriver Jon Hustad

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha ligget flere måneder på sitt lokale sykehus, ble Fredrik - et barn på knappe 22 måneder og med en alvorlig lungesykdom - 6. april 1992 sendt til en eksperimentell hasteundersøkelse på Rikshospitalet. Undersøkelsen var en del av et forskningsprosjekt som assistentlege og stipendiat Theresa Farstad og overlege Dag Bratlid stod bak. Farstad ville undersøke ham med en lungefunksjonsmåler som hun og Bratlid var alene i Norge om å bruke på så små og syke barn. Foreldrene ble ikke informert om at Fredrik var en del av en større forskningsundersøkelse, de ble heller ikke spurt om å gi sitt samtykke. «Vi trodde Fredrik skulle inn til en ny rutineundersøkelse ved Rikshospitalet, det var jo de som hadde behandlet ham før,» som faren sier det.

FØR UNDERSØKELSEN måtte Fredrik bedøves fordi en del av måleinstrumentet skulle føres ned i spiserøret hans. Fredrik tålte ikke sederingen, han falt i koma og døde bare noen timer etter å ha kommet til Rikshospitalet. Sverre O. Lie, avdelingsoverlege og sjef ved Barneavdelingen på Rikshospitalet, tok på seg det faglige ansvaret for Bratlid og Farstads forskningsprosjekt, men kunne i ettertid «ikke med min beste vilje se at de [Fredriks dødsfall og undersøkelsene av ham] representerte pasientskader som skulle ha vært meldt Skadeutvalg/politi.» Fylkeslegen var uenig og bad om en granskning. I juni 1998 forelå den sakkyndige rapporten om Fredriks dødsfall, skrevet av den svenske forskeren, barnelegen og lungespesialisten, Ragnar Tunell. Konklusjonen var klar: Undersøkelsen hadde verken medisinsk eller forskningsmessig verdi, vanlige etiske standarder var ikke fulgt og den burde aldri ha blitt foretatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer