- Best alene

Mark Knopfler savner ikke Dire Straits. Han trives best alene. Og hva musikken angår, vil han gjerne fortsette å spille slik han alltid har gjort.

Det synes å holde for nordmenn, som kjøper hans nye solo-CD «Sailing to Philadelphia» i tusenvis om dagen, og har plassert ham på toppen av listene i fem uker.

Suksess igjen, med andre ord - det er dessuten en nyslått O fficer of the British Empire som akkurat nå er i Norge.

- Min mor ble veldig stolt, sier Knopfler om ordenen han fikk fra prins Charles.

Kjente greier

På «Sailing to Philadelphia» blander Knopfler musikalske ingredienser fra begge sider av Atlanteren, og får det til å høres ut som om Dublin og Nashville lå i samme fylke.

- Akkurat det der er enklere for meg enn for andre. Jeg har min bakgrunn både i folkemusikk, blues og rock'n'roll.

- Og i denne tradisjonen har du tenkt å forbli?

- Jeg håper ikke det får meg til å høres reaksjonær ut, men jeg prøver ikke å forandre meg så mye. Når jeg setter meg ned og spiller, er det stort sett enkle og kjente greier som kommer.

Bevegelig

Noen av greiene har Knopfler de siste åra brukt som musikk til flere filmer.

- Filmoppdragene holder meg aktiv, tvinger meg til å møte på jobb. Skulle jeg bare ha sittet for meg selv og skrevet sanger, ville jeg kjedet meg, gått tidlig til lunsj, kjørt motorsykkel...

- Kommer du noen gang til å starte et band igjen?

- Nei, trenger jeg et band, samler jeg sammen de folka jeg har hatt med meg på innspillinger. Jeg føler meg mer bevegelig på denne måten. Skulle jeg få lyst til å sette meg på flyet, dra til Oslo og bruke en norsk backinggruppe, kunne jeg gjort det, sier Mark Knopfler.

<B>ENKLE GREIER:</B> - Jeg bare setter med ned med kassegitaren og så kommer det, sier Mark Knopfler.