Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Best at domstolene bestemmer

Gisle Hannemyr sammenlikner Telenors rolle i Pirate Bay-saken med en jernvarehandel som selger brekkjern til en kunde i finlandshette.

TILLIT TIL RETTEN: Internettekspert Gisle Hannemyr mener det er best at domstolene bestemmer grensen for hva slags innhold Telenor og andre skal få distribuere. FOTO: JOHN T. PEDERSEN
TILLIT TIL RETTEN: Internettekspert Gisle Hannemyr mener det er best at domstolene bestemmer grensen for hva slags innhold Telenor og andre skal få distribuere. FOTO: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

||| — Hvem tror du vinner rettssaken rettighetsforvalteren TONO har reist mot Telenor for å få stengt tilgangen til Pirate Bay?

— Jeg tror film- og platebransjen har en viss sjanse til å vinne fram. Den er vel på rundt 50 prosent.

— Hva blir konsekvensen hvis de vinner fram?

— Da vil det ikke være så rett fram å laste ned musikk via Pirate Bay.

— Vil man greie å stoppe all ulovlig nedlasting?

— Nei, det tror jeg ingen har illusjoner om. Denne juridiske kampen er en sånn katt og mus-lek, hvor bransjen går etter dem som legger ut ulovlig musikk på nettet i rettssalen og vinner de der, så byttes det server og legges ut oppskrifter på hvordan man unngår filtrene.

— Er det da i det hele tatt noen vits i rettssaken?

— Ja, dette er en prinsipiell rettssak som avgjør i hvor sterk grad en tjenesteleverandør som Telenor er pålagt et ansvar i forhold til den virksomheten aktøren har.

— Noen mener dette er som å ta en jernvarehandel for å selge stiger og brekkjern som kan brukes til innbrudd?

— Hvis man ser på språket Pirate Bay bruker på sine nettsider, så vil jeg heller sammenlikne det med at noen kommer inn med finlandshetter i jernvarehandelen og sier de trenger stige og brekkjern for å bryte seg inn i noen villaer. Da tror jeg forretningen kan nekte å selge varene. Jeg har selv jobbet i en jernvarehandel og da det kom veldig slitne 14-åringer inn for å kjøpe lynol, så solgte ikke jeg det altså.

— Hva er ditt eget syn på det prinsipielle i rettssaken?

— Jeg mener det blir feil at en tjenesteaktør som Telenor skal avgjøre hva som er lovlig å formidle over nett. Jeg er like mye imot at en privat interessent som platebransjen skal være den som treffer den type avgjørelser. Man er nødt til å kjøre en del slike prinsippsaker
gjennom rettssystemet, slik at norske domstoler får fastlagt hvor langt medvirkningsansvaret for en tjenesteleverandør går. Her er lovverket uklart.

— Kan lovverket løse problemet med ulovlig nedlasting?

— Ingenting kan løse problemet med ulovlig nedlasting, slik ingenting kan løse problemet med kriminalitet i sin alminnelighet, men vi har likevel lover som regulerer alt dette.

— Er likevel lovverket det beste middelet for å motvirke ulovlig nedlasting eller kan det gjøres andre ting?

— Jeg mener det ikke er snakk om enten eller, men både og. Platebransjen burde for lenge siden lagt bedre til rette for et lovlig nedlastingstilbud. Men det faktum at noen oppfører seg dumt og ikke tilbyr det produktet som markedet vil ha, betyr ikke at de er rettsløse.

— Hva skjer om Telenor vinner rettssaken?

— Det kommer til å bli ytterligere press på lovgiverne for å endre loven, slik at Telenor og andre tjenestetilbydere blir pålagt å utlevere de personopplysningene bransjen trenger for å forfølge hver enkelt person som laster ned ulovlig.

— Hva synes du selv om dette?

— Jeg mener helt klart at nedlastingsproblemet bør finne sin løsning, men ikke ved å lempe på personvernet. Det er sannsynligvis en bedre løsning at distributørene får et rettslig pålegg om å sperre for ulovlige handlinger, og at det er domstolene som i hvert enkelt tilfelle bestemmer hvor grensen går.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling