DEBATT

Debatt: Holdbarhet

Best før, men ikke dårlig etter

Noen ganger blir vår forfengelighet litt for ofte til en belastning for miljøet vårt.

VÅR DAGLIGE MELK: Mjølkekartongen var faktisk best før, men dårligere for miljøet og oss mennesker etter, skriver artikkelforfatteren, som vil pensjonere plastkorken på melkekartongen. 
Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix
VÅR DAGLIGE MELK: Mjølkekartongen var faktisk best før, men dårligere for miljøet og oss mennesker etter, skriver artikkelforfatteren, som vil pensjonere plastkorken på melkekartongen. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Akkurat som julekakene, best før, men ikke dårlig etter. Eller som veldig mye annen mat vi har litt lett for å kaste. Jeg vil gratulere ett av meieriene våre for å beskrive mjølka som hva den faktisk er, best som drikke før, men slettes ikke dårlig til over 100 matretter etter også.

Thomas Eriksen
Thomas Eriksen Vis mer

Dette viser at vi forbrukere har makt for å markere det vi mener. Norge har noen av verdens mest kjøpekraftige innbyggere. Vi forbrukere har fokusert på kasting av mat i samfunnet, derfor har leverandøren fulgt opp med ny merking. Det er vinn-vinn for alle parter. La oss ta et internasjonalt ansvar nå, og be om å bli kvitt plastkorken på mjølkekartongen. Det er et godt eksempel på hvordan vi alle kan begynne å tenke. Det gledelige er jo at det allerede er mange som tenker slik nå, noe som er så positivt i samfunnet.

Jeg vokste opp uten plastkorken på mjølkekartongen, da var det helletut fra kartongen. Men så ble det jo litt søl av det. Så vi forbrukere brukte vår makt, og klaget og mente at det måtte jo gå an å se til «utenlandske» juicekartonger i de norske butikkene. De hadde jo skrukork, det var jo så lite søl og så lettvint.

Men all den lettvintheta vår får meg til å tenke at noen ganger blir vår forfengelighet litt for ofte til en belastning for miljøet vårt. I butikken er det lettvint at poteter ligger i lyset, det fører til matsvinn. Det er veldig lettvint å ta med en plastpose, som kan havne på matfatet til verdens største pattedyr. Så sjøl om det i og for seg sikkert er mer lettvint å ikke leve enn å leve, så er heldigvis flesteparten av oss innforstått med at det er bra å leve. Sjøl om ikke alt går på skinner hele tida.

Mjølkekartongen var faktisk best før, men dårligere for miljøet og oss mennesker etter.

Lærte nylig nå på Pecha Kucha, et foredrag fra Utdanningsforbundet, at skolebarn hadde studert hvor mye mjølk vi kaster på grunn av en dråpe som blir igjen i korken. Det var nærmere en million liter mjølk i året. La oss snu, det står skrevet i fjellvettreglene og ligger i den norske folkesjela. Det er ingen skam å snu. Hvis man nå har forstått at det var bedre kartonger før, la oss få disse tilbake.

Derfor ønsker jeg meg til jul drikkekartonger med mindre plast på.

For når man ser hvor bra slike små forandringer i samfunnet vårt er, som at matleverandører begynner å merke maten vår med best før, men ikke dårlig etter. Da vil jeg ønske gledelig førjulstid til alle sammen.

Det er lysere tider i sikte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer