Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Philip Emilio - «Iris»

Best når han vrenger hjertet

Philip Emilios debut gir et ærlig innblikk i livets strabaser på tvers av status, bydeler og landegrenser.

KJÆRLIGHET OG KLASSEFORSKJELLER: Philip Emilio forteller historier fra livet i hovedstaden på sitt nye album, og disse personlige og relaterbare historiene er dets store styrke. Foto: Nora Collective
KJÆRLIGHET OG KLASSEFORSKJELLER: Philip Emilio forteller historier fra livet i hovedstaden på sitt nye album, og disse personlige og relaterbare historiene er dets store styrke. Foto: Nora Collective Vis mer

«Iris»

Philip Emilio

4 1 6

RnB

Plateselskap:

Nora Collective / Sony Music

«Kjærlighet og klasseforskjeller.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Artister med for tidlig utgitte debutalbum har ikke akkurat vært mangelvare i landets urbane musikkscene. Philip Emilio kunne da også lett endt opp som en av dem.

Aktiv helt siden 2011, ristet Oslo-gutten av seg de verste voksesmertene, samtidig som han sådde lovende R&B-frø med tidlige spor som «Lock You Down».

Modningsprosessen fra cocky nykommer til en ung, mer tilbakeholden mann med sårbarhet i blikket, ga grobunn for en enda mer interessant type artist. Både alene og i synergi med andre artister som Astrid S, Vinz og sine Nora-brødre Arif og Unge Ferrari.

Denne samme følsomheten males med brede åpenhjertige penselstrøk over store deler av debutskiva «Iris». Innledningsvis – og bokstavelig talt – på det mørke tittelsporet samt introvert-anthemet «Solo».

Likevel er det først på Natnael-assisterte «Blårom» at vi virkelig får høre gåsehud-nivået som ligger latent i 29-åringen. Smidd ut av 00-talls R&B på sitt mest emosjonelle.

Albumets store styrke er først og fremst disse personlige – og for mange lyttere relaterbare – historiene fra livet i hovedstaden. Tilbakeblikk på bortkastede sjanser. Ung kjærlighet som kom og gikk på tvers av klasseforskjeller, miljøer og bydeler.

Aller best gjennomført på «Bygdøy» («Du bor i villa ved siden av min / Pappaen din kjører fin bil / Jeg bor med min pappa i et kollektiv / Flaut når vi kjører forbi / Her vi bor»), hvor vi får første smakebit på ærligheten rundt familie og oppvekst som når et dønn ærlig klimaks med «Venezia synker» – et hjertesukk om å se sin far bak murene og å leve i et annet land enn moren.

Overrumplende nok vris albumet avslutningsvis over i en ren samtaledel, hvor hovedpersonen selv diskuterer temaer fra låtene i et slags podcast-langformat med andre kjente fjes og venner (Kjartan Lauritzen, Mona Berntsen, Marlon Langeland ++).

Ikke helt Marc Maron-nivå kanskje, men et interessant tiltak fra en artist som jo nettopp er på sitt beste når han vrenger hjertet.

.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling