Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Best of ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAMLEPLATER: Los Angeles, august, 1975: Butikksjef Harold Bronson jobber i platesjappa Rhino Records og Larry «Wild Man» Fischer braser inn døra. Den tidligere Zappa-protegeen, som har vandret rundt i Los Angeles\' platebutikker i håp om å bli gjenkjent fra sine glansdager som plateartist, har endelig fått napp hos Rhino. For å vise sin takknemlighet, har han komponert låta «Go to Rhino Records». Nå er han på plass for å spille den inn, og «Go To Rhino Records» tas opp på en opptakskassett på bakrommet. I begynnelsen gis den som gave til platebutikkens stamkunder, men i løpet av tre år blir etterspørselen så stor at Bronson og platebutikkeier Richard Foos ser seg nødt til å presse den opp igjen. Plateselskapet Rhino Records er født.

MUSIKKBRANSJEN har ikke vært helt den samme siden. Bronson og Foos begynte med obskure rock- og pønkplater (som en kazoo-versjon av Led Zeppelins «Whole Lotta Love»), men fokuserte etter hvert mer på samleplater og reutgivelser av utgåtte skiver. Riktignok var det blitt solgt greatest hits-album siden Johnny Mathis «Johnny\'s Greatest Hits» i 1958, og riktignok var diverse artist-samleplater ekstremt populære på 70-tallet, men det som karakteriserte Rhino var det lille ekstra .

OG DET GJØR DET enda - selv om Rhino i 1998 ble fullstendig inkorporert i Warner Music og nå har ansvaret for store deler av backkatalogen deres. Da platemerket i vinyltiden på 80-tallet slapp en Turtles-boks, var den selvfølgelig utformet som en skilpadde. Fjorårets girl group-samler «One Kiss Can Lead To Another» så på sin side ut som en hatteeske. Men viktigere enn utformingen (og som regel glimrende linernotes) er musikken.

RHINO FINNER gull der andre ser gråstein, og har vekket til liv utallige låter som ellers ville ha fått en nedstøvet platehaugdød. I oktober slipper de funkboksen «What It Is! Funky Soul And Rare Grooves (1967- 1977)», med låter fra Atlantic-skattkammeret. Jeg gleder meg allerede, og mens jeg venter kan jeg jo gå inn på www.rhino.com og prøve å laste ned Aretha Franklin- og Crosby, Stills & Nash-ringetoner til mobilen.