Best på lag

Vi håper at fellesskap, dugnad og bredde vil være styrende for både det norske samfunnet og idrettens utvikling også i de kommende åra.

FELLESSKAP: «Lagets styrke er et felles ansvar og et godt lag gir felles gevinst. Sånn er det på banen og i skiløypa — og sånn er det i samfunnet», skriver artikkelforfatterne, som blant andre er (f.v.) Ole Gunnar Solskjær og Ståle Solbakken. Alle foto: NTB Scanpix
FELLESSKAP: «Lagets styrke er et felles ansvar og et godt lag gir felles gevinst. Sånn er det på banen og i skiløypa — og sånn er det i samfunnet», skriver artikkelforfatterne, som blant andre er (f.v.) Ole Gunnar Solskjær og Ståle Solbakken. Alle foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Norge er en stor idrettsnasjon. Det er en viktig del av vår nasjonale identitet og stolthet at våre folk er først i løypa og øverst på pallen. Men norsk idrett handler om mye mer enn enerne. Og det er nettopp derfor vi har så mange av dem. Idretten lykkes fordi vi satser på grunnleggende fellesskapsløsninger, på frivillighet og bredde. Slik får vi alle med. Åtte av ti unger er innom organisert idrett. Det er bra for tilhørighet, lek og fysisk aktivitet. Men slik mobiliseres også titusener av frivillige. Hver tredje innbygger i Norge jobber gratis for idrettslaget. Vi har 12 000 lokale idrettslag og 31 000 styrer, komiteer og utvalg. Det er en fantastisk ressurs, for på den måten kan vi hente talentene fra hele befolkningen, ikke bare en liten gruppe. Det er vår suksessoppskrift. Vi mener at det som gjør at vi lykkes innenfor idretten også er svaret utenfor idretten, nemlig å satse på fellesskapet, å satse på laget. Tre viktige ting i denne sammenhengen er: Å bygge gode lag. Å ha ambisjoner for laget. Å være lojal mot laget.

Breddesatsing, kaller vi det. At alle ungene får være med på treninga og får spilletid i kampen. At ikke noen plukkes ut og noen sitter igjen. Som at alle ungene blir sett på skolen og møtes med den tilrettelegging og utfordring de trenger. Da løfter vi laget og da legger vi grunnlaget for de seinere suksessene. Det handler om å gjøre hverandre gode. Å se at vi har ulike talent og slik er viktige på ulike vis. Det gjelder i gjengen som skal ut på banen og kjempe om flest mål, men også apparatet som er rundt. Trenere, frivillige, supportere. Filosofien er enkel: vi vinner sammen og vi taper sammen. Lagets styrke er et felles ansvar og et godt lag gir felles gevinst. Sånn er det på banen og i skiløypa - og sånn er det i samfunnet.

Vi skal ha høye ambisjoner for laget vårt. På samme måte som vi er den mestvinnende OL-nasjonen i vinterleker gjennom tidende, er Norge på verdenstoppen i noen av de øvelsene vi mener er viktigst, som lav arbeidsledighet og likestilling. Vi er et land med store muligheter og små forskjeller. De siste åra har Norge gjentatte ganger blitt kåret til et av verdens beste land å bo i, og verdens beste mammaland. Det kommer ikke av seg selv. Som i idretten kommer resultatene av hardt arbeid, sterk vilje, store ambisjoner - og satsing på fellesskapet, på laget.

Ved for eksempel å gi alle like gode utdanningsmuligheter, får vi en høyt utdannet befolkning som er kvalifisert til å fylle jobbene. Slik får vi fram ny kunnskap og slik lages det rom for nytenking. Kampen for likestilling må tas på alle arenaer, fra hoppbakken og fotballbanen til arbeidsplassen og familien. Erfaring har vist oss at vi ikke kan slippe denne oppgaven. Likestilling kommer fortsatt ikke av seg selv. Svaret er igjen fellesskapsløsningene. At ikke alle er nødt til å ta kampene hver for seg, men at vi løser de store oppgavene sammen.

Vi ber også om lojalitet fra våre toppidrettsutøvere. Gjennom sommeren har det gått en debatt om Norsk Tipping og enkeltutøvere som har undertegnet avtaler med spillselskaper som ikke er lovlige i Norge og som konkurrerer med Norsk Tipping. Siden Norsk Tipping ble opprettet i 1948 har spillemidler bidratt til over 32 000 idrettsanlegg over hele landet. Spillemidlene har også vært viktige for finansiering av aktiviteten i idretten. De aller fleste av våre toppidrettsutøvere har kommet seg opp via lokale klubber og lag som har fått spillemidler og de har brukt idrettsanlegg som er bygget med bidrag fra Norsk Tipping. Når enkelte av disse sier takk for seg og går til konkurrentene handler det om mye mer enn enkeltspillere. Det handler om framtida til det finansieringssystemet som sikrer forutsigbar inntekt for idretten, og solidaritet med den bevegelsen som har fått dem opp og fram. Noen tar til orde for at private spillselskaper også kan bidra. Men en privat aktør vil aldri ha kunstgressbaner i Distrikts-Norge som sin hovedsak. Privatisering av spillmarkedet vil bety økte inntekter til private eiere og mindre til idrettsfellesskapet. Svekkes inntektene til Norsk Tipping svekkes inntektene til idretten. Så enkelt er det. Hvis de mest vellykkede melder seg ut av det som bidrar til fellesskapet, så er det en trussel mot det som gjør at vi lykkes så godt.

Vi har mye å være stolte av i norsk idrett. Med to millioner medlemskap er vi landets største folkebevegelse. Det er den viktigste organiserte oppvekstarenaen ved siden av skolen. Og vi er i verdenstoppen i en rekke idrettsgrener der ingen skulle trodd at et lite land i nord kunne konkurrere med verdens beste. Våre suksesshistorier handler om at vi er best på lag. Vi er på vårt beste når vi mobiliserer til dugnad, når vi stiller som frivillige til arrangementer og når vi fyller opp siden av skisporet med folk som står klare med flagg og kubjeller til å heie fram løperne. Vi er stolte sammen når det norske flagget heises i seiersseremonien - fordi vi alle kjenner oss som medeiere i seieren. Vi er enige om at høstens stortingsvalg er et retningsvalg. Et valg som også handler om hva som er best for idretten, og de verdiene vi bygger suksessene våre på. Vi håper at fellesskap, dugnad og bredde, også de kommende åra vil være styrende for både det norske samfunnet, og idrettens utvikling.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.