Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Best på lesbebok

Lesbisk kjærlighet fra viktoriatidahar ført Sarah Waters til topps på litteraturens bestselgerlister. Helt uten homobokklubb.

Engelske Sarah Waters (36) ble i fjor nominert til den prestisjetunge Bookerprisen for sin roman «Fingersmith». Nå foreligger den på norsk som «Renkesmed». Her befinner leseren seg plutselig i viktoriatidas England, sett gjennom de jevnaldrende Susan og Maud. Førstnevnte skal svindle den andre, men gis overraskende utfall og opplever trefninger en kriminalroman verdig.

En drøm

Som i Waters forrige roman på norsk, «Sjelesøstre», er også lesbisk kjærlighet et sentralt anliggende i «Renkesmed». Forfatteren føler likevel ikke at hun har lagt ut på noe korstog på vegne av legningen.

- For en forfatter er problematikken egentlig en drøm. Ikke før vår tid har lesbiske og homofile fått særlig plass i offentligheten. Det betyr at en lang, lang periode i menneskehetens historie med hemmelige drama og forbudte følelser ikke er kommet ut ennå.

Waters har oppsøkt biblioteker og ulike arkiver for å gjøre research til sine drama fra viktoriatida. Der fant hun ut at det var lettere å finne sporene etter homofile menn.

Andre kilder

- Lesbiske var aldri kriminalisert i England på denne tida, i motsetning til homofile menn. Derfor finner du også langt flere spor etter dem i politiets registre, i rettspapirer og liknende. Men da har jeg gått til andre kilder, som dagbøker og brev.

- Du trekker fram mye elendighet i dine skildringer fra viktoriatida. Hva sjokkerer deg i dag?

- At vi fortsatt har så sterke klasseinndelinger i samfunnet. Nå har det kanskje forflyttet seg til global skala, men også i England er det fortsatt slik at folk blir kanalisert direkte til fattigdom fra fødselen av. Da som nå er det kamp for å overleve, sier hun.

Ny historie

Sarah Waters er allerede i gang med å videreføre den ukjente, lesbiske kvinnens historie. Hun skriver nå på et drama fra 1940-tallets England.

FUNNET KODEN: Sarah Waters har blitt bestselgende i sitt hjemland England med sine lesbiske kjærlighetsberetninger fra viktoriatida på 1800-tallet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling