Best på lesbebok

Lesbisk kjærlighet fra viktoriatidahar ført Sarah Waters til topps på litteraturens bestselgerlister. Helt uten homobokklubb.

Engelske Sarah Waters (36) ble i fjor nominert til den prestisjetunge Bookerprisen for sin roman «Fingersmith». Nå foreligger den på norsk som «Renkesmed». Her befinner leseren seg plutselig i viktoriatidas England, sett gjennom de jevnaldrende Susan og Maud. Førstnevnte skal svindle den andre, men gis overraskende utfall og opplever trefninger en kriminalroman verdig.

En drøm

Som i Waters forrige roman på norsk, «Sjelesøstre», er også lesbisk kjærlighet et sentralt anliggende i «Renkesmed». Forfatteren føler likevel ikke at hun har lagt ut på noe korstog på vegne av legningen.

- For en forfatter er problematikken egentlig en drøm. Ikke før vår tid har lesbiske og homofile fått særlig plass i offentligheten. Det betyr at en lang, lang periode i menneskehetens historie med hemmelige drama og forbudte følelser ikke er kommet ut ennå.

Waters har oppsøkt biblioteker og ulike arkiver for å gjøre research til sine drama fra viktoriatida. Der fant hun ut at det var lettere å finne sporene etter homofile menn.

Andre kilder

- Lesbiske var aldri kriminalisert i England på denne tida, i motsetning til homofile menn. Derfor finner du også langt flere spor etter dem i politiets registre, i rettspapirer og liknende. Men da har jeg gått til andre kilder, som dagbøker og brev.

- Du trekker fram mye elendighet i dine skildringer fra viktoriatida. Hva sjokkerer deg i dag?

- At vi fortsatt har så sterke klasseinndelinger i samfunnet. Nå har det kanskje forflyttet seg til global skala, men også i England er det fortsatt slik at folk blir kanalisert direkte til fattigdom fra fødselen av. Da som nå er det kamp for å overleve, sier hun.

Ny historie

Sarah Waters er allerede i gang med å videreføre den ukjente, lesbiske kvinnens historie. Hun skriver nå på et drama fra 1940-tallets England.

FUNNET KODEN: Sarah Waters har blitt bestselgende i sitt hjemland England med sine lesbiske kjærlighetsberetninger fra viktoriatida på 1800-tallet.