Best uten ball

Fotballkomedie med triste undertoner og få seiersrop.

FILM: «Andre omgang» er en fotballfilm der man knapt ser en ball, og i hvert fall ingen spillere. Men det er ikke nødvendigvis derfor at Hilde Heiers film fungerer like bra for damer som for menn. Dette er en film om relasjoner.

Bak de lystige ropene «Sa-sa-sa-bra-bra-bra-Skeid-Skeid-Skeid» handler det nemlig om følelser. Gutta - som er faren Rolf (69) og de to sønnene Sverre og Erik - klarer å uttrykke seg tydelig om hva de mener om trenere og Groruddalen og Follos spill på hjemmebane, men når det kommer til egne opplevelser på den ekteskapelige hjemmebanen er det verre.

Partnerbytte

Erik (Espen Reboli Bjerke) har fått seg elskerinne og flytter noe nølende fra kone og to barn. Sverre (Johannes Joner) og hans hypokonderkone Helene (Hege Schøyen) er så uttømt for samtaleemner at de famlende prøver seg på partnerbytte. Far Rolf (Bård Owe) besøker hver dag sin senile kone på pleiehjemmet med ferske bakervarer, men hun kjenner ham ikke igjen og ber stadig personalet om å «fjerne denne meget ubehagelige personen».

Sår undertone

Det er med andre ord en sår undertone i denne komedien som er ført i pennen av danske Kim Fupz Aakeson. Her er scener som er heidundrende morsomme, og særlig fungerer samspillet mellom Johannes Joner og Hege Schøyen med stor komisk timing.

Det tilsynelatende tristeste av alt - at Skeid taper hver fordømte kamp - speiler godt disse mennenes egen situasjon som også utvikler seg mot nedrykk. Deres lag er nederlaget, men det har bare svart som klubbfarge og ikke noe fotballskjerf å prale med.

I en sjanger som dette er det en kunst å balansere komedie mot tragedie og få filmen til å vibrere. Hilde Heier har nesten klart det, men bare nesten. Det går litt for tregt i svingene, tempoet blir for langsomt og dødpunktene - de mange fotballsamtalene i bilen - for mange.

Best uten ball

Derimot er Lars Lillo-Stenbergs musikk et stort pluss for filmen, særlig den hyppige bruken av akkordeon som en slags klagende kommentar til nederlagene.