- Best uten dop

Manchester-trioen Doves la dancemusikk og ecstacy bak seg. Nå er det Quart-klare bandet blitt Englands mest populære gitarrockband.

Forrige uke gikk Doves\' andre album «The Last Broadcast» rett til topps på de engelske hitlistene. I Norge gikk albumet, som fikk terningkast fem her i Dagbladet, inn på 11. plass i sin første uke.

Den stolte, følelsesladde rocken til Doves har dype røtter i en Manchester-tradisjon som strekker seg fra Joy Division via New Order, The Smiths og The Stone Roses til Oasis.

- Jeg skjønner ikke helt at folk mener vi har et Manchester-sound. Vi er ikke noen del av noen Manchester-scene, for den finnes ikke. Kanskje det bare er fordi vi er fra Manchester, sier Doves-gitarist Jez Williams til Dagbladet.

Hacienda

For ti år siden var det derimot ecstacy og dancemusikk som gjaldt for Jez, trommis-tvillingbror Andy og vokalist og bassist Jimi Godwin. Den gangen kalte de seg Sub Sub. I 1993 hadde de en liten klubbhit med «Ain\'t No Love (Ain\'t No Use)». To år seinere ga de opp, og for to år siden debuterte de under Doves-navnet med albumet «Lost Souls».

- Vi var en del av Hacienda-miljøet i Manchester fram til det kokte bort og gangsterne tok over stedet. Da det skjedde, la vi dancemusikken bak oss, forklarer Jez.

Gangsterscenene på den legendariske, men mildt sagt dopbelastede Manchester-klubben Hacienda er filmatisert i ferske «24 Hour Party People», som tar for seg historien til Manchester-selskapet Factory Records. Jez innrømmer at de sto midt i dopflommen den gangen, men han påstår at tilløpene til psykedelia og virkelighetsflukt på «The Last Broadcast» har et helt legalt utspring.

Sluttet med dop

- Vi var en del av ecstacy-kulturen, og du kan si vi forsynte oss med vår del av den kaka. Men jeg gjør det ikke lenger, altså.

- Når sluttet du med dop?

- For fire år siden.

- Blir det bedre musikk uten narkotika?

- Det som er greia med dop, er jo at den manipulerer fantasien din. Vi prøvde å lage musikk mens vi tok dop, og det viste seg jo å funke ganske dårlig for oss, sier Jez, med et klart hint til fortida i Sub Sub.

- Når du er streit, må du derimot la musikken ta deg til fjerne steder, og det er mye bedre.

- Med albumtitler som «Lost Souls» og «The Last Broadcast» høres det ut som dere er et band på kanten av stupet. Er dere en gjeng depressive og desillusjonerte menn?

- Ha-ha. Alle opplever depressive perioder i livet sitt, men vi er i grunnen ganske så optimistiske nå. The Smiths gikk også for å være så miserable, men mye av musikken deres var tvert imot veldig oppløftende. Joy Division også. «Transmission» er jo en fantastisk oppbyggelig låt.

På tur med Travis

Doves spiller på åpningsdagen på Quart-festivalen tirsdag 2. juli. På Idrettsplassen blir de «oppvarmere» for Travis, noe de er vant til fra før.

- Vi turnerte en hel måned med Travis før albumet vårt kom ut, og publikumsresponsen varierte voldsomt. I Skottland og Nord-England var vi åpenbart på samme bølgelengde som publikum, mens i sør kommuniserte vi ikke med Travis-fansen i det hele tatt. Det er umulig å forklare hvorfor, sier Jez Williams.

Så gjenstår det for Doves å se om det er stor forskjell på Sør-England og det norske Sørlandet.

<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=151 hspace=2 align=left><tr><td class=\'BakgrFaktaboks\' bgcolor=\'#CCCCCC\' valign=top rowspan=\'2\' width=\'1\'><img src=\'/gfx2/pixel-trans.gif\' width=\'1\' height=\'1\'></td><td class=\'BakgrFaktaboks\' bgcolor=\'#CCCCCC\' width=2 valign=top><img src=\'/gfx2/pixel-trans.gif\' width=\'2\' height=\'1\'></td><td bgcolor=\'#CCCCCC\' valign=top class=\'BakgrFaktaboks\'><font face=\'Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif\' style=\'font-size:11px\' size=\'-2\'> Doves </font></td></tr><tr><td valign=top width=\'2\'><img src=\'/gfx2/pixel-trans.gif\' width=\'2\' height=\'1\'></td><td align=left valign=top width=148><font size=\'-2\' face=\'Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif\' style=\'font-size:11px\'> 1998: Debuterte med «Cedar EP» på sitt eget selskap Casino i oktober, etter å ha byttet navn fra Sub Sub.<P> 1999: Ga ut ytterligere to ep-er på eget selskap - «Sea» og «Here It Comes» - før de ble signet på Heavenly/EMI.<P> 2000: Albumdebuterte med «Lost Souls». Backet Badly Drawn Boy på noen låter på hans debutalbum.<P> 2002: Nummer én på de engelske hitlistene med andrealbumet «The Last Broadcast» </font></td></tr><tr><td colspan=\'3\'> </td></tr></table>