Best uten euro

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EURO: «NOK - probably the best currency in the world», sa valutaanalytiker Paul Mackel i den britiske storbanken HSBC til Finansavisen i slutten av februar. Eller for å si det på en annen måte, som Financial Times gjorde på sin førsteside 15. desember 08: «Hvis du skal velge å være ett land i en verden på vei inn i en økonomisk krise - vær Norge».

Det verdensomspennende økonomiske tilbakeslaget rammer hele verden. Også Europa, og Norge. Men det er interessant å se hvordan krisa rammer ulikt, og hvordan ulike land nå har mulighet til å opptre. I et EU-perspektiv bør alle sympatisører av et norsk medlemskap i EU, herunder medlemskap i den økonomisk-monetære union (ØMU) - og altså konvertering til euro - nå tenke seg om.

En sak er at heller ikke denne krisa ser ut til å påvirke den norske opinionen i retning EU.

En annen sak er at også fagøkonomer synes å være enige om at Norge har flere økonomiske og finansielle virkemidler utenfor euro, enn innenfor. Som statsminister Jens Stoltenberg sa det i VG 15.oktober: «Mer enn noen gang trenger Norge aktive myndigheter som setter inn de riktige tiltakene. Mindre enn noen gang trenger vi å bytte den velprøvde norske blandingsøkonomien med liberalistiske eksperimenter». Skal vi forstå det slik at også statsministeren har innsett at det var folkets nei til norsk EU-medlemskap i 1972 og 1994 som nettopp har gitt myndighetene disse valgmulighetene, og at han således har forlatt sitt ja til EU-standpunkt?

Fordelene av å stå utenfor ØMU er en erkjennelse som også gjør seg gjeldende i Sverige. Svenskene har nettopp brukt sitt utenforskap i forhold til euro til å holde kronekursen flytende, noe som nå har gjort det mulig å styrke svensk konkurranseevne. I Danmark diskuterer økonomer om de ikke bør følge Sverige. I Storbritannia - et tredje EU-land utenfor ØMU - sa over 70% av befolkningen (etter at krisen var brutt ut) at de ikke ville gå over til euro. På den annen side er land som bl.a. Hellas, Italia, Spania, Irland, Ungarn og Latvia svinebundet til ØMU og dens forbud mot viktige nasjonale finansielle virkemidler, som devaluering og egen rentesetting.

Med sterk økonomisk tilbakegang, økende arbeidsløshet og en uavhengig sentralbank som fremdeles holder inflasjonsmålet hellig, blir EUs samla svar på krisa å «tilrå» lønnsnedslag for offentlig ansatte, lavere pensjoner for vanlige folk, og ytterligere privatisering av offentlig sektor. Samtidig som man vil gå til sak mot bl.a. Frankrike på grunn av for store budsjettunderskudd i forhold til konvergenskravene i ØMU. Det blir nesten absurd. Det er i hvert fall å helle bensin på det bålet som allerede brenner i Hellas eller Irland, med demonstrasjoner og sterk sosial uro. 100 000 demonstrerte sist helg i Dublin, og det varsles generalstreik i mars. EU frykter en bølge av uroligheter til sommeren.

Norge ville mistet en del vesentlige frihetsmuligheter i vår økonomiske politikk om vi var med i EU. Regjeringas siste pakke vektla i betydelig grad offentlige byggeoppdrag, stimulering av kommunene osv. For første gang på veldig lenge ser nå veksten i offentlig sektor ut til å være høyere enn veksten i privat sektor. Dette ville vært en torn i øyet på EU-kommisjonen og den europeiske sentralbanken, og deres vektlegging av at alle problemer skal løses via markedet. Til og med Obama legger nå opp til stimulering av offentlige tjenester. Kineserne vektlegger dette som sin hovedstrategi.

Mens EU fastholder sin utgåtte vekt på en liberalistisk økonomisk politikk, slik den er nedfelt både i Lisboastrategien og i Lisboatraktaten. Norge har valgt en annen kurs.

I tillegg til motkonjunkturpolitikk kan en vel si at den norske rentepolitikken har vært relativt vellykket. Den fastsettes suverent i Norge. I Norge har man laget et skatteregime som sikrer at inntektene kommer hele folket til gode. Dernest har man bygget opp et fond for å møte en vanskeligere framtid, samtidig som man har hatt budsjettdisiplin i gode tider.

I følge forskningssjef Ådne Cappelen i SSB er det nettopp dette Norge nå får betalt for, mens en del EU-land må betale for at de ikke viste samme tilbakeholdenhet. Cappelen sier det slik til Dagens Næringsliv i august 08: «EU-landene har stelt huset sitt dårlig, og ligger som de har redet».

I følge Lisboatraktaten som EU ønsker å vedta, betyr et medlemskap i EU at et nytt land ikke lenger kan reservere seg mot medlemskap i ØMU. Men i Norge er det behov for å ikke bare å beholde, men også å utvide den nasjonale styringa med den økonomiske politikken. Da er ikke EU eller ØMU med sin fri flyt-politikk svaret, men tvert i mot en del av problemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer