ENGASJERT: Tønsberg-advokaten Svend Foyn har vært gjenganger i ti bøker fra Mehlums hånd. Forfatter Jan Mehlum har vært kjent for kriminalromaner med usedvanlig sterkt sosialt engasjement. Foto: Lars Myhren Holand.

Foto: Lars Myhren Holand / dagbladet
ENGASJERT: Tønsberg-advokaten Svend Foyn har vært gjenganger i ti bøker fra Mehlums hånd. Forfatter Jan Mehlum har vært kjent for kriminalromaner med usedvanlig sterkt sosialt engasjement. Foto: Lars Myhren Holand. Foto: Lars Myhren Holand / dagbladetVis mer

Beste fra Mehlum

Intens spenning i den tiende boka om Sverre Foynd.

||| BOK: En kvinnelig asylsøker har hyret Svend Foyn i kampen for å få oppholdstillatelse. Men så forsvinner hun, og Foyn blir dratt inn i en sak som blir farlig for ham og ulidelig spennende for leseren.

«Madrugada» er utvilsomt Jan Mehlums best gjennomførte roman.

Sosialt engasjertTønsberg-advokaten Svend Foyn har vært gjenganger i ti bøker fra Mehlums hånd.

Alle historiene har ikke vært like gode, men Mehlum har alltid vært kjent for kriminalromaner med et uvanlig sterkt sosialt engasjement. Og sjelden har det vært mer markant enn denne gang.

Iranske Jasmin Alavi har altså fått avslag, og Svend Foyn overtar ankesaken hennes.

Men før han kommer noen vei, forsvinner hun mer eller mindre sporløst, og Foyn må begynne med sin vanlige detektivvirksomhet.

Det fører ham i kontakt med et iransk eksilmiljø i Norge og i den beryktede bydelen Rosengård i Malmö, og han ser seg også nødt til å reise til Teheran før boka er slutt.

Pro BonoHandlingen er drivende og intens, og det finnes knapt noen dødpunkter i løpet av de 400 sidene.

Jan Mehlum er alltid best når han brenner for noe og kan slippe sin munnrappe advokathelt ut for å kjempe for de svakeste — selv om han egentlig ikke har råd til det: «... ifølge revisoren min skulle Pro Bono-saker på ingen måte prioriteres».

Men det er arbeidet for de ubemidlede som gir advokatlivet mening, selv om det knapt er til smør på brødet — eller Bache-Gabrielsen i skapet.

Foyn er handlekraftig, oppfinnsom og uredd, og kvier seg ikke for å oppsøke farlige miljøer — enten det er hjemme hos en eiendomsspekulant i Tønsberg eller i Teherans bakgater.

Leseren må bare holde seg fast i svingene i det som er en av høstens beste krimromaner.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 21. september 2009.

Beste fra Mehlum