Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Beste Potter så langt

Den første skikkelige anmeldelsen er kommet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NB! Halvveis nede i denne artikkelen røpes litt av handlingen i boka!

Klokka 07.19 i dag tidlig tikket den noe intetsigende meldingen «BC-NA-A&E-BKS--US-HARRY POTTER-REVIEW,0771» inn fra nyhetsbyrået Associated Press. Der blir «Harry Potter og Føniksens Orden» anmeldt over 91 linjer.

Hvordan byrået har fått tak i boka, som blir bevoktet som en statshemmelighet til i morgen, går ikke fram av journalist Deepti Hajelaas anmeldelse. Men flere butikker har feilaktig (eller med vilje?) lagt boka ut for salg før sperrefristens utløp.

- Utgivelsen av den femte boka gjør serien bare bedre, skriver Hajelaa.

- Det følelsesmessige spekteret er større, og da snakker vi ikke bare om Harrys følelser. Serien begynte å bli mørkere i bok fire, og det stopper ikke der. Dette er oppslukende lesestoff. Det var verdt ventetida. Og litt til.

Hajelaa er svært begeistret over omfanget i den nye boka. Alt er større, samtidig som Rowling har bevart eventyrlysten og mysteriene.

- Hun har en tilnærmet utømmelig tilgang på fantasi, humor og vittigheter.Anmeldelsen røper også litt av handlingen, så hvis du vil starte med helt blanke ark når du leser boka, bør du slutte å lese denne artikkelen nå.

  • Boka begynner en måned etter kampen mot Voldemort i «Harry Potter og ildbegeret». Harry er frustrert på grunn av mangelen på informasjon om Voldemort fra trolldomsvennene sine, og lurer på om de holder tilbake opplysninger fordi de ikke stoler på ham.
  • Tilbake på skolen reagerer Harry sterkt på hvordan undervisning er blitt endret, og han har en rekke mystiske drømmer.
  • Harrys verden er blitt langt større, og han kommer i kontakt med flere mennesker som ikke tilhører den vanlige omgangskretsen hans.
  • Han må begynne å tenke på framtida, og hva han skal bli når han er ferdig med skolen.
  • Harry, som nå er 15 år, har forandret seg mye siden han var 11 år i den første boka. Han er blant annet blitt sintere.
  • Vi får svar på en rekke spørsmål som har hengt i lufta siden den første boka. Blant annet får vi vite hvorfor Voldemort prøvde å drepe ham da han var liten.
  • Harry må revurdere hva han egentlig mener om flere av de andre figurene, etter at ikke alle tullingene og heltene er slik han trodde.
  • Harry blir forelsket!

I morgen kan du dømme selv. Da blir boka lagt ut for salg.