«Bestefar hadde reist jorda rundt cirka 59 ganger. Så skulle han endelig ta fatt på det egentlige livet»

Forfatter Gaute Heivoll gjør besteforeldrene sine levende.

NÆRT OG KJÆRT: I «De fem årstidene» dikter Gaute Heivoll om besteforeldrene og deres lille verden. Han skriver om hagen, om blomster, bier, verkstedet der bestefaren ville male og realisere drømmen om å være kunstmaler. På bokomslaget sitter besteforeldrene på en benk. Her er Heivoll på en benk i Slottsparken i går.    
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NÆRT OG KJÆRT: I «De fem årstidene» dikter Gaute Heivoll om besteforeldrene og deres lille verden. Han skriver om hagen, om blomster, bier, verkstedet der bestefaren ville male og realisere drømmen om å være kunstmaler. På bokomslaget sitter besteforeldrene på en benk. Her er Heivoll på en benk i Slottsparken i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«De fem årstidene» er Gaute Heivolls sjuende roman. Den startet med at filmopptakene som hans bestefar hadde gjort våren og sommeren 1978, ble digitalisert for to år siden. 

- Jeg så alle filmene i sin helhet for første gang, 35 år etter at de ble tatt. Det var en spesiell opplevelse å se hagen, mormor, moren min og meg selv som nyfødt gutt. Men det som gjorde mest inntrykk, var at jeg så alt med hans blikk, hans kameravinkel. Jeg føler at boka er skrevet sammen med ham. Bestefar la det visuelle til grunn og jeg fulgte i hans spor, sier Heivoll.

Hagen som ramme Sentralt i boka er besteforeldrenes frodige hage som de pleiet med omsorg og stolthet. Heivoll var bare fem måneder da bestefaren døde, men har lenge visst at han ville skrive om bestefaren.

- Selv om jeg ikke kjente ham, har jeg gått i denne hagen og vært i verkstedet hans der han malte. Jeg har følt på bestefars nærvær, nettopp fordi han var borte. Jeg har alltid visst at han var kunstner innerst inne, og jeg har følt et slektskap, utover slektsbåndet.  

I 34 år var bestefaren konduktør på toget mellom Oslo og Stavanger. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer