Besteforeldrene begikk dobbeltselvmord

Johanna Adorján spør hvorfor i ny bok.

SVENSK: Johanna Adorján har gått opp sporene etter sine besteforeldre, som begikk dobbeltselvmord i 1991, da forfatteren var 20 år gammel. Foto: RANDOM HOUSE
SVENSK: Johanna Adorján har gått opp sporene etter sine besteforeldre, som begikk dobbeltselvmord i 1991, da forfatteren var 20 år gammel. Foto: RANDOM HOUSE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les også: Johannas besteforeldre begikk dobbeltselvmord

ANMELDELSE: 13 oktober 1991 tok ekteparet Veronika og Istvàn Adorján sitt eget liv. Veronika, eller Vera, var 70 år gammel, hennes ektemann, kalt Pista, var 81.

Han var dødssyk. Hun var sprek og frisk. Men hun holdt ikke ut å leve uten ham.  

Hva var årsaken til en så dramatisk beslutning? Det er det barnebarnet, den svenske journalisten Johanna Adorjàn, forsøker å finne svar på i denne boka. Vi følger vekselsvis Johannas jakt på deres fortid, vekselsvis den siste dagen i de to gamles liv. Det er skjebnetung lesning om skjebnetunge liv.    

Unnslapp Holocaust De to var ungarske jøder, og giftet seg i Budapest i 1940. Hun unnslapp Holocaust ved hjelp av falsk pass, han overlevde så vidt arbeidsleiren Mauthausen.

Etter ti år med kommunisme, der de tilhørte den privilegerte eliten fordi han var lege, klarte de sammen med sine to små barn å flykte til Østerrike i 1956. De endte helt tilfeldig i Danmark. Der de altså 35 år senere, etter nøye planlegging, drikker hvert sitt glass med gift, legger seg ved siden av hverandre og dør.    

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer