Atomvåpenforbud:

Bestem deg, Tybring-Gjedde

Det er vanskelig å forstå hva Christian Tybring-Gjedde mener når han argumenterer mot at Norge skal gå inn for atomvåpenforbud.

ATOMFORSLAG: Målet med forslaget i Stortinget er nettopp at trusler om masseødeleggelse ikke lenger skal være en selvfølgelig del av vårt forsvar, skriver daglig leder i Nei til Atomvåpen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ATOMFORSLAG: Målet med forslaget i Stortinget er nettopp at trusler om masseødeleggelse ikke lenger skal være en selvfølgelig del av vårt forsvar, skriver daglig leder i Nei til Atomvåpen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer
Meninger

Christian Tybring-Gjedde (Frp) sparer ikke på merkelappene når han kritiserer atomvåpenforbudet. På den ene siden argumenterer representanten for at traktaten er nytteløs, meningsløs, et selvbedrag, virkelighetsfjern og et papirvedtak. Altså at den ikke har noen effekt.

På den andre siden argumenterer han for at forbudet vil svekke oss i NATO, at det vil virke mot sin hensikt, og at det vil undergrave andre fremskritt gjort innenfor nedrustning og ikke-spredning. Altså at det er effektivt, men at det har feil effekt.

En allianse på sju stortingspartier, som er et flertall, støtter forslaget om en utredning av atomvåpenforbudets konsekvenser for Norge. Utredningen skal utarbeides av regjeringen, og skal innhente synspunkter fra relevante ekspertmiljøer, forskere og sivilsamfunnsorganisasjoner. Den skal gi en vurdering av mulig norsk tilslutning til traktaten og se på hvordan Norge kan bidra med å nå traktatens mål. I går ble forslaget debattert og vedtatt i Stortinget.

122 land trosset atomvåpenlandenes trusler og skitne spill, og vedtok et atomvåpenforbud i FN i fjor sommer. Forbudet omfatter produksjon, lagring, trening, transport, bruk, trussel om bruk og finansiering av atomvåpen. 56 land har så langt signert, og 5 har ratifisert forbudet.

«Ordlyden i forslaget kan virke ufarlig, men gir signaler som utfordrer grunnprinsippene i vår alliansepolitikk, hvor å avskrekke med atomvåpen inngår som et selvfølgelig element», skriver Tybring-Gjedde.

Dette er hans mest virkelighetsnære beskrivelse. Utredningen og atomvåpenforbudet har en effekt som vil bli tydeligere på lang sikt. Målet med forslaget er nettopp at trusler om masseødeleggelse ikke lenger skal være en selvfølgelig del av vårt forsvar.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.