Bestemors bilder som film

BERLIN (Dagbladet): - Jeg tror noen engler flyr lavt over Berlin i natt, sier en fornøyd Anja Breien - etter premieren på hennes kortfilm «Solvorn» for fullsatt kinosal i Berlins Zoo Palast. Bildene hun viser frem ble tatt av bestemoren hennes i årene 1907 til 1914.

Og det var selvsagt sorenskriverkona Andrea «Anja» Breien fra Lusterfjorden hun sendte varme tanker til da hun refererte til det hinsidige. Seksbarnsmoren tok i løpet av de sju årene 200 bilder på glassplater. Den knapt ti minutter lange filmen dveler omkring bestemorens motiver for å fotografere og rundt hvordan hun må ha opptrådt for å få det til. Bildene er i selv en norsk kulturskatt - ikke alene i kraft av alderen - men også fordi de er utrolig velkomponerte. Familiemedlemmer med voksne og barn foran skrivarboligen Solvorn», ved fjorden, i haven, med norske fjell og fjorder som ramme. Og så noen opptak av trauste arbeidsfolk med piper i munnen, som etter etterforskning viste seg å være strilefiskere på besøk i bygda.

- Jeg prøver å unngå at filmen bare blir som å bla i et album men at kommentarene skal fungere som spørsmål. Noen av bildene hadde jeg sett før. På besøk hos en kusine i Roma, ble jeg klar over at det hadde eksistert flere. Den eneste gjenlevende av objektene var tante Liv (96) på Nordstrand. Sammen lette vi litt på loftet hennes, og sannelig dukket det opp en hel kasse. Jeg kopierte 50-60 av de best bevarte og valgte ut 40 av dem til filmen. I tv-versjonen lar jeg tante Liv fortelle.

- Nå har Bergmann brukt opp mye av materialet, men huset i Lusterfjorden står der ennå. Så det lurer vel materiale til et familiedrama, en større film ett eller annet sted her. Jeg syns det var morsomt å kunne lave en liten, enkel film, sier landets mest fremtredende regissør om sitt bidrag til Berlin Festivalen. Oscarvinner og juryformann Ben Kinsley var selvsagt til stede da «Solvorn» hadde premiere i går.