Mohamed Jabaly

Bestemte seg for å kjempe. Banket UNE i retten

Regissør Mohamed Jabaly (27) legger bak seg et tøft år.

GRUNN TIL Å SMILE: Kampen mot UDI og UNE var tøff for filmregissør Mohamed Jabaly, men han gikk seirende ut. Her i Storgata i Tromsø under denne ukas filmfestival.
Foto: Marius Fiskum / Dagbladet
GRUNN TIL Å SMILE: Kampen mot UDI og UNE var tøff for filmregissør Mohamed Jabaly, men han gikk seirende ut. Her i Storgata i Tromsø under denne ukas filmfestival. Foto: Marius Fiskum / DagbladetVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) fyller denne uka Nord-Norges hovedstad til randen med filminteresserte.

Blant dem spankulerer en svært lettet regissør, Mohamed Jabaly fra Palestina, som etter en lang og innbitt kamp mot Utlendingsnemnda (UNE) nå fritt kan dyrke filmlidenskapen for fullt igjen. Han har vært langt nede det siste året, men nå er tilværelsen lysere.

- Det er veldig fint å komme tilbake inn i rutiner og hverdag. Ikke bare fly rundt i uvisshet, til møter og på evig jakt etter dokumentasjon og visum. Den saken ble større enn bare min kamp, men jeg har landet trygt på beina, sier Jabaly, som pendler mellom Tromsø og studiene ved Nordland kunst- og filmfagskole i Lofoten.

Dagbladet omtalte Jabalys kamp mot staten for første gang i desember 2016, ikke lenge etter at han ble vedtatt kastet ut av Norge av UNE.

«Statsløs»

Jabaly jobber for tiden med å utvikle dokumentarfilmen «Statsløs», som over flere år følger oppholdsprosessen til en palestiner i Norge. Den tar også for seg samholdet og hverdagen til en gruppe flyktninger tilhørende et nå nedlagt asylmottak i Tromsø.

FRA GAZA: Mohamed Jabaly. Foto: Marius Fiskum / Dagbladet
FRA GAZA: Mohamed Jabaly. Foto: Marius Fiskum / Dagbladet Vis mer

- Det var rart for meg å ende opp så langt nord for å så møte halve den arabiske verden i det huset. De deler historier, mat, humor og kultur, men også alvoret de befinner seg i. Jeg vet hva de går gjennom, sier Jabaly.

Hjelpesløshet og en rotløs tilværelse, er noe av det han identifiserer seg med.

Jabaly kom første gang til Norge fra Gaza på kulturutveksling med vennskapsbyen Tromsø høsten 2014, og skulle etter planen returnere til Palestina, men grensen mellom Gaza og Egypt ble sperret av, noe som gjorde det umulig for ham å reise tilbake.

Tok opp kampen

Han fikk derimot kunstnervisum i Norge, og med hjelp fra filmmiljøet, ferdigstilte han den anerkjente Gaza-dokumentaren «Ambulance». En NRK-sendt film med millionbudsjett, støtte fra Norges Filminstitutt (NFI), Danmarks Radio, NRK, Stiftelsen Fritt Ord og Kulturrådet.

I mellomtida forble situasjonen i hjemlandet uendret, samtidig som tilknytningen til Tromsø vokste. Han bestemte seg for å søke om arbeids- og oppholdstillatelse i Norge for å satse på fullt filmkarrieren.

Men i november 2016 kom det endelige avslaget fra UNE etter at UDI først hadde vurdert Jabalys utdanning, kompetanse og erfaring innen filmskaping som ikke tilfredsstillende nok. Jabaly, som har turnert internasjonalt med «Ambulance», nektet å godta UNEs vedtak.

- Vant til motbakke

Han bestemte seg for å kjempe.

- Jeg er vokst opp i Gaza, vi er vant til motbakke. Jeg samlet mine nærmeste venner og støttespillere i Tromsø, og fortalte at jeg ville ta kampen hele veien. Om de ville være med til siste slutt var opp til dem.

Og kamp ble det. Godt hjulpet av filmmiljøet i Tromsø ble nettverk og kontakter mobilisert. Til slutt endte saken til Jabaly som en profilert, nasjonal rettighetskampanje, med forbundet Norske filmregissører (NFR) i spissen.

Mens saken rullet fikk Jabaly beskjed om å forlate Norge. Han dro til London, mens støttespillerne forberedte søksmålet mot UNE. I slutten av juli returnerte han til Tromsø og i august 2017 møtte han opp i Oslo tingrett. I september vant han en knusende seier.

Ble overrasket på flyplassen

- Jeg trodde ikke på det før jeg sto der med brevet i hånda som fortalte meg at UNE ikke ønsket å anke. Jeg jublet og skreik, sier Jabaly og fortsetter:

- Argumentene til UNE var ikke gode nok. Derfor tok jeg kampen hele veien, på vegne av meg og andre som vil jobbe kunstnerisk i Norge. I retten sa de det samme hele tida, at jeg manglet riktig utdanning, men det stemmer ikke.

Presedensdommen fra tingretten står nå igjen som rettslig bevis på at utdanning og kompetanse ikke alltid henger like godt sammen. Jabaly takker nå alle som har stilt opp for ham.

- Da jeg kom tilbake til Tromsø fra London ble jeg overrasket av 50 venner og bekjente på flyplassen, med norske og palestinske flagg. Jeg gråt av glede, og følte at jeg endelig var hjemme igjen, hos min andre familie, sier Jabaly.