Bestialitetens historie

Med Gobi-bøkene har Tor Åge Bringsværd levert sin utgave av Bestialitetens historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvor mange bind Bringsværds kritikerroste Gobi-serie var planlagt til, vites ikke. Hver bok er blitt presentert som «en av flere bøker». Og i og for seg kunne vel forfatteren ha fortsatt i det uendelige. Historiens brønn er bunnløs, og romanene har vært løst sammenføyde. Gobi-bøkene utgjør således ingen romansyklus i tradisjonell forstand. Det er snarere tale om en serie fortellinger med et be-stemt hundreår - 1200-tallet - som ytre ramme, og en dyptgripende historisk begivenhet - mongolenes herjinger i Eurasia - som den eneste åpenlyse røde tråd. I bind etter bind har han guidet sine lesere på denne odyssé. Fra land til land, fra by til by, på kryss og tvers av dette enorme kontinentet.

Gudbenådet

Bringsværd er en gudbenådet forteller og et oppkomme av viten og fantasi. I Gobi-bøkene har dikteren og historikeren på fortreffelig vis trukket i to-spann. Ut av dette er kommet et hovedverk ikke bare i Bringsværds forfatterskap, men også i de siste 10 - 15 års norske litteratur.

Men nå er det slutt. Med årets roman har Bringsværd valgt å sette punktum. Den uendelige historien må ha en ende. Den som venter på en avrunding, vil imidlertid bli skuffet. I «Baghdad» gjenopptar forfatteren noen av hovedtemaene fra de tidligere bøkene, men han legger dem ikke døde. Han kunne ha fortsatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer