Anmeldelse: Sven Petter Næss - «Den stille uke»

Bestialsk ondskap i gudsforlatt høl

Solid krimdebut fra Sven Petter Næss.

DEBUTANT: Sven Petter Næss er 45 år gammel og jobber i databransjen. Han vokste opp i Oslo. «Det stille uke» er hans første kriminalroman. Foto: Niklas Lello / Aschehoug
DEBUTANT: Sven Petter Næss er 45 år gammel og jobber i databransjen. Han vokste opp i Oslo. «Det stille uke» er hans første kriminalroman. Foto: Niklas Lello / AschehougVis mer

«Den stille uke»

Sven Petter Næss

4 1 6
«Solid krimdebut, men med skrivetekniske svakheter.»
Se alle anmeldelser

De hadde hengt henne opp etter lenker og kroker som et stykke kjøtt. Gjort unevnelige, grusomme ting. Nå som de var forsynt, skulle de kaste henne fra seg som restavfall. Like ubetydelig som posen med klær og filler. Hun visste at så fort lyden av graving opphørte, hadde hun bare slutten å se fram til. Urettferdig.

Prologen i Sven Petter Næss´ krimdebut er brutale saker. En ung kvinne ligger innpakket i plast, og venter på å bli begravet levende. Hun har vært gjennom ei uke med grusom tortur. Men tankene hun gjør seg står i skrikende kontrast til den ekstreme situasjonen hun er i. Prologen er helt uten språklig nerve, og ordet urettferdig er vel det en kaller en mild underdrivelse.

Gudsforlatt høl

Åpningen på boka er med andre ord så skriveteknisk uproff, at jeg tviler på om jeg ville lest videre hadde det ikke vært for at jeg skal anmelde boka. Det er synd. For dette er god krim, selv om den på ingen måter er original. Tvert imot. Næss følger ganske slavisk oppskriften på en jevn politikrim, med gjenkjennelige helter og antihelter. Men fortellingen er godt komponert, med overbevisende miljøskildringer, engasjerende karakterer – og noen overraskelser mot slutten.

Vi er i Staden, et gudsforlatt høl midt i skauen. Det tenker i hvert fall førstebetjent Harinder Singh i Kripos. Sammen med kriminalbetjent Rachel Hauge skal de bistå det lokale politiet i etterforskningen av det brutale mordet på unge Axel Davidsen. Han er arving i den mektige og hensynsløse Davidsen-familien, som styrer Staden med jernhånd.

Uhyrlig ondskap

Næss er god til å krydre boka med passe doser dramatikk og spenning. Det begås et nytt mord, langt mer bestialsk enn det første. Ei ung jente forsvinner, en narkolanger bankes opp, en korrupt og hensynsløs eks-politimann jobber parallelt med politiet. Som alltid i samtidskrim får vi også innblikk i etterforskernes trøblete privatliv. Rahinder hater Staden. Han har vokst opp der, og vi får tilbakeblikk til en dramatisk hendelse i 1996. Mens hans Lisbeth Salander-aktige makker Rachel, møter en annen Lisbeth Salander-aktig politikvinne, som etterforsker forsvinningen av en kvinne to år tidligere.

De mange parallelle trådene flettes etter hvert ganske elegant sammen, i et plott som avdekker uhyrlig ondskap. Avslutningen kunne med fordel vært mer spisset. Igjen dreier det seg om en manglende språklig nerve. Den får vi håpe Næss jobber med til neste bok i serien. Den er verd å vente på.