Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bestillingsverk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LITTERATUR: Redaksjonssjef Kari Marstein i Gyldendal Norsk Forlag går i Dagbladet 28. juni til angrep på Konkurransetilsynet og undertegnede. Rapporten «Effekten av friere bokpriser» er ifølge henne et politisk bestillingsverk, og basert på tvilsomt og magert tallmateriale.Konkurransetilsynet ble av den forrige regjering bedt om å gjennomføre en særskilt oppfølging av bokbransjen, og tilsynet er av Fornyings- og administrasjonsministeren i den sittende regjering bedt om å «assistere departementet i arbeidet med evaluering av verknadene av unntaksreglane for bokbransjen». Følgelig er undersøkelsen en oppfølging av det vi er bedt om å gjøre både av forrige og nåværende regjering. Marsteins påstand om at rapportens konklusjoner er et politisk bestillingsverk, er ikke riktig. Redaksjonssjefen hevder også at rapporten er «basert på svært tvilsomt og magert tallmateriale». Rapporten er basert på tall for salg av bøker fra et tilfeldig trukket utvalg av bokhandlere i de fem største bokhandlerkjedene i Norge, og omfatter salg av over to millioner bøker. Ingen andre har tidligere hatt tilgang til den type data. Tallmaterialet er således omfattende og unikt. Det er åpenbart at det er bedre å ta utgangspunkt i tall for faktisk salg fra bokhandlerne enn tall for hvilke bøker ett enkeltstående forlag har sendt ut, slik Marstein gjør.

I STUDIEN HAR vi vært opptatt av den generelle utviklingen i salget av bøker. Tallene viser at totalsalget fra bokhandlerne og gjennomsnittlig pris er omtrent uendret, men vi har funnet det særlig interessant at prisen på skjønnlitteratur har blitt redusert samtidig som det samlede salget har økt betydelig. Marstein kommenterer ikke disse tallene, men er opptatt av hvor mye hver enkelt bok selger: «... det er forskjell på å selge ti eksemplarer av en bok og hundre eksemplarer - og hva sier Konkurransetilsynets rapport om tendensene her?» De som tar seg tid til å lese rapporten vil finne at den adresserer også dette spørsmålet. I rapporten vises det at det er et forbausende sammenfall i fordelingen av salg av ulike bøker i 2004 og 2005, hvilket antyder at det ikke er slik at bøker som solgte lite i 2004 selger enda mindre i 2005. Supplerende tall vi har for norsk skjønnlitteratur bekrefter dette bildet. Hvis vi ser på de 150 nestbestselgende titlene i norsk skjønnlitteratur, som Anne Oterholm i Forfatterforeningen etterlyser data for i Aftenposten 14.06, så viser tallene at også de har solgt mer i 2005 enn i 2004.

MARSTEIN HEVDER at «bokhandlerne velger å konsentrere salgsinnsatsen om enda færre titler ... Prisen for det økte salget for noen titler, er at det er flere andre som aldri får noen sjanse der ute i butikkene (...) Nedgangen for salget av visse bøker er drastisk ...»? Dette er i strid med det vi har funnet, og ikke i overensstemmelse med andre opplysninger om utviklingen. Tall fra Bokhandlerforeningen er i tråd med tendensen vi ser i vårt tallmateriale, og viser blant annet en stor økning i innkjøp av skjønnlitteratur. I Dagbladet den 28. juni uttaler Pax-sjef Bjørn Smith-Simonsen: «Jeg har jobbet mye med statistikk fra Forleggerforeningen, og det ser ut som om tendensen de siste årene er at bredden i salget er økende - også etter den nye bokavtalen. Så her tror jeg Konkurransetilsynet er inne på noe.». Det er derfor vanskelig for å se at tilsynet har gitt et feilaktig bilde slik Marstein påstår, og vi etterlyser derfor statistikk som kan underbygge Marsteins påstander.

HÅPET ER AT den fremtidige debatten kan ta utgangspunkt i hva vi faktisk kan observere: Det er solgt mer skjønnlitteratur etter mai 2005, både bestselgere og ikke-bestselgere. Både før og etter mai 2005 er det slik at noen bøker selger dårlig, uten at vi ut fra det kan si noe entydig om den generelle tendensen. Med dette som utgangspunkt kan vi drøfte forventet utvikling i tiden fremover. Er det grunn til å tro at den positive utviklingen vil vedvare? Konkurransetilsynets rapport gir informasjon om utviklingen så langt, og med det som utgangspunkt burde vi alle være noe bedre skodd til å vurdere virkningene av endringene i bokbransjeavtalen.