Bestselger blir film

Louis De Bernihres' bestselgerroman har solgt mer enn en million eksemplarerer bare i Storbritannia siden den kom ut for fem år siden. Boka som nå blir film, er en romantisk og tragisk historie om umulig kjærlighet i Hellas under 2. verdenskrig.

Europas «The Beach»

Historien om den 17 år gamle legedatteren Pelagia starter rundt utbruddet av 2. verdenskrig. Romanen er en historie om kjærlighet, krig, familier og nasjoner. Gjennom et tidsspenn på 60 år blir vi kjent med kvinnen og øya hun bor på, Kefalonia.

Den fredelige øya blir gjenstand for flere katastrofer. Krigen, den kommunistiske opprenskingen etterpå og det store jordskjelvet i 1953. Vi blir kjent med krigens helter og skurker, venner blir fiender og fiender blir venner i en bok som både fremkaller leende gjenkjennelse i beskrivelsen av kjærligheten mellom mennesker og tårevåte beskrivelser av pinsler under og etter krigen.

Boka er både en historisk roman om krigen og en roman som forteller historien om den umulige kjærligheten mellom okkupanten Antonio Corelli og den vakre greske ungjenta Pelagia.

Gjennom beskrivelser gitt av Pelagias far, den selvlærte landsbylegen Iannis (John Hurt), får vi en innsikt i historien til et land og en øy som har vært kasteball mellom forskjellige okkupasjonsmakter gjennom hele historien.

Den ytre handlingen kretser om hovedpersonene Pelagia (Penelope Cruz) og Antonio Corelli (Nicolas Cage). Corelli kommer som kaptein i Mussolinis invasjonsstyrker til Kefalonia. Men hans store lidenskap er å spille mandolin. Istedenfor 'Heil Hitler' hilser han 'Heil Puccini' og Pelagia er dømt til å bli forelsket når den unge italienske kapteinen blir bosatt hjemme hos henne og faren.

Denne umulige kjærligheten blir et faktum til tross for at Pelagia allerede er forlovet med den unge fiskeren Mandras (Cristian Bale).

Britiske Louis de Bernihres er fra tidligere kjent for å skrive romaner preget av magisk realisme og siden Kefalonia er ei øy full av myter, mysterier og merkelige naturfenomener har han også i denne romanen klart å veve inn undre og overtro.

John Madden II (Shakespare in Love og Mrs. Brown) er valgt til å regissere filmen som har premiere en gang til neste år.

BOKFAKTA:

Kaptein Corellis mandolin

Louis De Bernihres

Utgitt: 1999

Sider: 437

Forlag: Pax

Målform: Bokmål

Innb.: Innbunden

Isbn: 8253021003

Ordinær pris: 138.00

ernst.larsen@dagbladet.no

ANTI SAMOS: Denne populære stranden er omgjort til italiensk militærleir i forbindelse med innspillingen av «Kaptein Corellis mandolin».