Bestselgere utelatt fra VG-lista

D.D.E kom ikke med på VG-lista for plateåret 2005, til tross for at de solgte dobbelt så mye som et av de andre norske albumene på lista. Dagbladet har sammenliknet årets platesalgstall med VG-lista, og funnet mange uoverensstemmelser.

Med 24 800 solgte var Turbonegers «Party Animal» det norske albumet på VG-lista som solgte minst i fjor. Hele 13 norske plater solgte mer, men ble utelatt fra lista. D.D.Ds «Næ næ næ næ næ næ» solgte mer enn dobbelt så mye, hele 52|000. VG-lista er totalt useriøs. Det står jeg for, både på vegne av DDE og for en hel masse andre artister, sier keyboardist og manager Bård Iversen i D.D.E.

VGs redaksjonssjef Arnstein Johansen hevder på sin side at lista er representativ.

Fortegnet bilde
Dagbladet har bedt plateselskapene oppgi salgstallene til norske utgivelser fra 2005, og sammenliknet dem med VG-listas årsoppsummering, som sto på trykk fredag 30. desember. Uoverensstemmelsene er mange. Oslo Gospel Choir, Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde, Vazelina Bilopphøggers, Wig Wam, MGP jr., Kvinner på randen, Silje Nergaard, Ole Ivars, Venke Knutson, Jorun Stiansen, Ingemars og Heia Tufte deler skjebne med trønderbandet D.D.E.

-Det er latterlig at de kaller seg Norges offisielle hitliste. Det er en heftig diskusjon om VG-lista på gang, og det er på tide at den kommer. Det er viktig at vi får en liste som ikke bare passer deler av bransjen, men hele, sier Iversen. Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted sto i fjor for utgivelsen «Lys i mørke», med Oslo Gospel Choir, Mia Gundersen og Bjarte Hjelmeland. Den solgte også mer enn dobbelt så mye som Turbonegers.

- Det er en kjent sak at VG-lista lager et fortegnet bilde, og at den bare viser et segment av markedet. Ved å satse på kampanjer mot utsalgsstedene som rapporterer til lista, er det rimelig lett å manipulere den, sier Hillestad.

«Stayer-evne»
VG-lista utarbeides av Grammofongrossistenes Forening (GGF), som ligger under interesseorganisasjonen for de store norske plateselskapene (IFPI). I følge VG viser listas årsoppsummering «ikke bare salgstall, men også hvem som har ligget lengst på øvre halvdel av lista, hatt flest topplasseringer, og artistenes generelle stayer-evne. Vi har aldri sagt at dette er en rein salgsliste, sier Rampelys-leder Espen Langfeldt Olsen. I følge IFPI-direktør Marte Thorsby er VG-listas årsoppsummering basert på summen av de tidligere offentliggjorte listene etter salgstall, ikke plassering. Dagbladet opererer med tall plateselskapene oppgir at de har solgt til butikk, mens VG-lista baserer seg på tall fra butikk til publikum. Mange butikker sitter på store lager med usolgte plater, så det er naturlig at det er en stor differanse mellom tallene, sier Thorsby. Kan differansen være så stor som 25 000 plater?

- Ja, det kan den være. Produktsjef Morten Lund i Platekompaniet er ikke enig med IFPI-direktøren.

Det er ikke snakk om at de 25.000 platene ikke er solgt. Det kan sikkert hende det ligger et par tusen usolgte eksemplarer rundt i butikkene, men årsaken til skjevhetene i forhold til VG-lista er manglende innrapportering, sier produktsjef Morten Lund i Platekompaniet, og fortsetter: Disse skjevhetene gjør at typiske grossistalbum, av typen D.D.E, får en litt uheldig skjebne på VG-lista. På den andre siden finner vi et band som Turboneger, som nesten bare selger i faghandel. Dermed blir så og si alt salget innrapportert til GGF, sier Lund.

 IKKE I DET GODE SELSKAP: D.D.E Foto: Tom E.Østhuus, Dagbladet
IKKE I DET GODE SELSKAP: D.D.E Foto: Tom E.Østhuus, Dagbladet Vis mer

Representativt
Redaksjonssjef Arnstein Johansen har jobbet med VG-lista siden 1994. Han mener også at problemet sitter i utsalgsleddet. Vi har aldri hevdet at VG-lista dekker 100 prosent av platesalget i Norge. GGF har oppgitt til oss at lista dekker mellom 55 og 60 prosent. Tallene er hentet fra mellom 150 og 180 faghandlere og omlag 350 Statoil-stasjoner spredt rundt i landet. Vi mener dette er et representativt utvalg, og godt nok til å kalle VG-lista Norges offisielle hitliste, sier han. Flere av forhandlerne ønsker selv ikke å oppgi tall til GGF. De kan være skeptiske til å oppgi interne bedriftstall til en felles base, og hos noen eksisterer det en manglende vilje til å skaffe seg det tekniske utstyret som må til. Det er forhandlernes skyld?

-Ja.

VG intervjuet Larry Bringsjord, formannen for interesseorganisasjonen for de uavhengige plateselskapene (FONO), torsdag. I saken sto det at Bringsjord mente at VG-lista reflekterer det norske albumsalget. Han føler seg feilsitert. Jeg har ikke tillitt til VG-lista slik den er i dag, den reflekterer ikke salget slik det er i Norge. Det er for få rapportører, og en del band som Ole Ivars og D.D.E, blir underrapportert i forhold til salgstall. Det jeg sa til VG var at jeg har tillit til at den rapporteringen som er blitt gjort, har skjedd uten fusk og manipulering, sier Bringsjord.

Hvordan kan man få pålitelige tall?

- Måten Dagbladet gjør det på nå å ringe til plateselskapene er i grunnen den eneste måten å få det riktig på, sier Bringsjord.

Statestikk 

-  Hele poenget med VG-lista er at den skal vise det reelle platesalget i Norge, sier Thorsby.

- Hvordan kan det vært reellt når det bare baserer seg på mellom 55 og 60 prosent av utsalgsstedene i Norge?

- Tenk statistikk. Tror du at de som lager valgdagsmålinger har spurt hele folket? Nei, og valgdagsmålingene har spurt hele folket? Nei, valgsdagsmålingene pleier å være "dead on".

Bård Iversen har imidlertid ingen tro på VG-lista slik den framstår i dag. Det må gå an å få registerert hva som selges i enhver butikk. Det sies at det er for dyrt å opprette et system men det må det finnes en løsning på nå i 2006.

- Og hvis ikke?

- Ja, da kan de i alle fall ikke kalle det Norges offisielle hitliste, sier Bård Iversen.

ØVERST: Madrugada.
SALG ER SALG: Wig Wam selger mye i utkantsstrøk og blir ikke regnet med.
ÌKKE PÅ LISTA: Vazelina Bilopphøggers