Bestselgeren Barack

Han slo an i valg-kampen. Nå vinner Barack Obama også kampen om bokkundene.

Det finnes mange gode markedsføringstriks. Å bli valgt til amerikansk president er kanskje blant de beste. Forfatteren Barack Obama har inntatt det norske bokmarkedet.

«Barakko-hvem?»

- Å først arbeide med boka og så følge valgkampen, var utrolig spennende. Vi følte nærmest at vi var med på reisen. I begynnelsen kunne vi si «nå har vi antatt boka til Barack Obama», og folk kunne svare «Barakko-hvem?», sier Frode Bentsrud Hauenschild, redaktør for boka «Mot til å håpe» i forlaget Versal.

På ukas bokliste er ikke bare én, men to nykommertitler signert Barack.

«Mot til å håpe» er boka der Obama skildrer sin politiske plattform på en folkelig måte, mens «Å leve en drøm» er en selvbiografi om unge Baracks identitetsjakt etter farens dødsulykke.

- Utsolgt ganske fort

- Det er jo en veldig fascinerende bok. Etter fjerde november har vi sett at bestillingene fra bokhandlene har blitt større. Når boka kommer inn på bestselgerlistene, betyr det jo også at det har vært en merkbar økning i etterspørselen, sier Ingunn Lindborg, informasjonssjef i Cappelen Damm, som gir ut «Å leve en drøm». Hun regner med at opplaget på 5000 vil bli utsolgt ganske fort, og garanterer et nytt et. Til våren kommer også boka i pocketutgave.

Redaktør i Versal, Frode Bentsrud Hauenschild, ble overrasket da Dagbladet ringte og fortalte om entreen på boklista.

Bestselgeren Barack

- Jøss, så den har sneket seg inn? Så utrolig gøy! Vi hadde jo en følelse av at det bare skulle mangle, sier redaktøren.

Han forteller at i England og andre land, blir nå boka trykket opp i gigantopplag. Han utelukker heller ikke at Versal blir utsolgt for boka.

- I Europa virker det jo som at det er en enda større lettelse for at Obama vant enn i USA. Folk tør å tro igjen. Og det gjenspeiler seg på bokmarkedet, sier Hauenschild, som er veldig imponert av Obama som forfatter.

- Sjeldent talent med ord

- Som vi har hørt av talene, merker man jo at han er et sjeldent talent med ord. Barack er anerkjent som en av de få politikerne som faktisk kan skrive, sier Frode Bentsrud Hauenschild.

«Å leve en drøm» og «Mot til å håpe» ligger henholdsvis på 13. og 14. plass på ukas bokliste.Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (100 av 136 butikker), Notabene (124 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

LES OGSÅ:

BESTSELGER: USAs nyvalgte president Barack Obama vinner lesernes stemmer. Her fra boksigneringsferden i 2006. Foto: SCANPIX / AP / CHARLES REX ARBOGAST
BESTSELGER: USAs nyvalgte president Barack Obama vinner lesernes stemmer. Her fra boksigneringsferden i 2006. Foto: SCANPIX / AP / CHARLES REX ARBOGAST Vis mer