Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bestselgerforfatter Lucinda Riley røper at hun hater å sitte og skrive bøker

Hun forteller historiene til diktafonen «Dick», og hennes personlig assistent skriver dem ned.

EMOSJONELL: Lucinda Riley er i Oslo for å promotere sin nye bok. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
EMOSJONELL: Lucinda Riley er i Oslo for å promotere sin nye bok. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Jeg reiser mye, og det er mange steder jeg ikke vil være for lenge, men den første gangen jeg kom til Norge tenkte jeg at her vil jeg bo, sier hun. 

Den irske forfatteren er kjent for sine bestselgende romaner der hun fletter sammen historier fra nåtida og fortida. Hun fanger leserne med følelsesladde fortellinger spekket med kjærlighet, svik, sorg og savn, og har solgt nesten en halv million bøker bare i Norge.  

Skriver om Norge For tiden er hun aktuell med den andre boka i serien «Syv søstre». I serien følger hun seks adopterte døtre som leter etter sin opprinnelse etter oppfordring fra deres avdøde far. I andre bok, «Stormens søster», er store deler av handlingen satt til Norge.

- Jeg elsker Norge og Oslo er min favoritthovedstad. Jeg elsker arkitekturen og at byen en er veldig kompakt, det er som å komme til et eventyrland. Selv om jeg vet at det ikke er det, sier forfatteren da hun møter Dagbladet på Café Engebret, den ærverdige oslokafeen som også er med i boka. 

I etterordet til «Stormens søster» forteller Lucinda Riley hvordan faren fascinerte henne med historier om Norge da hun var fem år, og hvordan hun gråt da hun først kom til landet, fordi hun i likhet med hovedpersonen i boka «lot seg lede av sin avdøde fars ord».

- Helt ærlig så er denne boka den mest emosjonelle boka jeg noen gang har skrevet, sier Riley. 

Dikterer sine bøker Riley bodde på Ibsens suite på Grand Hotell da hun skrev boka «Stormens søster». Eller skrev og skrev, fru Blom. Hun har ikke skrevet et ord i Oslo, men diktert hele boka mens hun har gått rundt på hotellrommet, røper hun.

- Jeg kan ikke fordra å sitte å skrive, det blir som en jobb for meg. Jeg må bevege meg, gå rundt, sier hun og forteller at hun dikterer ned sine bøker i en diktafon som angivelig skal ha tilnavnet «Dick».

- Jeg snakker ut hele fortellingen, og så har jeg en personlig assistent som skriver ut, røper hun og forteller at hun lever seg sterkt inn i rollefigurene mens hun vandrer og dikterer.

- Jeg gir dem forskjellige stemmer, og lever ut alle karakterene. Personene er mine imaginære venner og jeg lever med dem. Det er bra jeg har familie og venner, ellers hadde jeg blitt gal, for jeg lever virkelig med dem. Mentalt er jeg der de er, jeg opplever, lukter og føler det de gjør, sier Riley.

Vil spre kunnskap om Grieg I den nye boka har hun skrevet inn både folk som har hjulpet henne med research i Norge, og historiske personer som Henrik Ibsen og Edvard Grieg. Norske aviser har ikke latt seg overbevise av måten hun dikter om historiske personer. «Usikkert hvor smigret Grieg vile vært av Lucinda Rileys nye roman», skriver Dagbladets anmelder. «For Edvard Grieg-kjennere og Johan Halvorsen-kjennere er dette neppe noe som faller i smak», skriver VG.

Riley selv ser ingen problemer med metoden.

- Jeg håper ikke folk mener det er kontroversielt. Jeg har vært mye Norge og har sakket med alle Grieg-eksperter jeg kunne. Jeg har gjort så mye research at jeg kan fortelle hvilke leiligheter i Oslo som hadde innendørs bad på den tida. Historiene mine gis ut i hele verden, det er derfor viktig for meg at alt er riktig, sier hun.

- Man kan kanskje få et større publikum ved å fortelle historiske hendelser gjennom fiksjon. Det er mange som ikke ville tatt opp ei bok om Grieg. Jeg håper jeg har spredd kunnskap om hans musikk. Jeg beskriver også det vakre ved Norge, gjennom karakterenes øyne, sier hun.

Fra Rio til Oslo Selv har hun helt forelsket seg i furet værbit, noe som også reflekteres i boka.

- Jeg har vurderte å kjøpe en leilighet her, men det er så veldig dyrt, og veldig kaldt om vinteren. Jeg var i Rio før forrige bok, og skrev på en takterrasse i en bikini, men jeg måtte sitte i en boblejakke her, sier hun og ler.   

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media