BYTTETIPS: Suksessforfatter Jon Michelet foreslår blant annet bøker av Helene Uri eller Herbjørg Wassmo om du skulle være så uheldig å få flere utgaver av hans egen «En sjøens helt — Skytteren». Foto: Lars Eivind Bones
BYTTETIPS: Suksessforfatter Jon Michelet foreslår blant annet bøker av Helene Uri eller Herbjørg Wassmo om du skulle være så uheldig å få flere utgaver av hans egen «En sjøens helt — Skytteren». Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Bestselgerforfatternes beste byttetips

For deg som har fått bøker du allerede hadde.

(Dagbladet): Bøker er populære gaver - både å få og gi. Også i år kommer mange til å finne flere harde pakker under treet, som skjuler en årets nykommere på litteraturfronten.

Ofte er det en av våre bestselgende bøker som også er de mest populære og gi bort, men hva gjør du når gaven merket med ditt navn skjuler flere eksemplarer av samme bok?

Vi har spurt flere av årets bestselgende forfattere om hvilke bøker de ville byttet til - hvis to eksemplarer av deres bok hadde dukket opp under juletreet.

Jon Michelet. Aktuell med: «En sjøens helt — Skytteren»
• «Femmila» av Thor Gotaas.
En veldig god bok av Gothaas om femmilas fasinerende historie. Jeg føler at denne på mange måter har en relasjon til min serie, om sjøens helter.
• «Rydde ut» av Helene Uri.
Ei bok jeg nettopp har lest, og som jeg likte veldig godt. Inneholder fine skildringer av en kvinne som mistet sin mor, og hvordan det endrer deg.
• «Hundre år» av Herbjørg Wasmo.
En åpenhjertelig bok hvor Wasmo deler mye personlig, blant annet rundt temaet overgrep. Et gripende verk, som hjelper med å bryte ned fordommer.

Trine Sandberg. Aktuell med: «Trines mat»
•«Slikkepott» av Lise Finckenhagen
Inneholder utrolig mange flotte oppskrifter, særlig på søtsaker. Mye god inspirasjon for de som er glad i godsaker!
•«Kokeboken» av The Flying Culinary Circus
En festbibel for alle anledninger. Boka er delt inn i ulike temaer, og innehold det du trenger av inspirasjon og triks for et vellykket arrangement - fra selve matlagingen til pynting. 
•«Ingrid» av Ingar Sletten Kolloen. 
Ingrid Espelid Hovig har betydd utrolig mye for norsk matkultur. Ei veldig spennende dame, som er vel verdt å vite mer om.

Ingar Sletten Kolloen. Aktuell med: «Ingrid»
• «Jærsk kokebok» av Kjell Arild Pollestad.
Ei fantastisk kokebok hvor Pollestad har samlet oppskrifter fra hjemplassen Jæren. Med
• «Tungtvannsaksjonen» av Asgeir Ueland.
Asgeir har gjort en unik jobb med å avdekke nye, spennende argumenter rundt den mest kjente sabotasjeaksjonen i norsk historie. Definitivt verdt å lese!
• «Thor Heyerdahl - mannen og verden» av Ragnar Kvam
Et utrolig godt portrett på Heyerdahl. Kvam skriver klokt og sterkt om det som kanskje er den aller mest kjente nordmannen utover Norges landegrenser.

Åsne Seierstad. Aktuell med: «En av oss»
«Yahya Hassan» av Yahya Hassan
En dagbok i diktform. 18-årgamle Hassan fra Palestina har sjokkert Danmark med sin debutsamling, som forteller om livet på mottak, i spesialklasser, på gata, om foreldrene som la fra seg oppdragerrollen idet de ankom Danmark. Hassan lever nå med politibeskyttelse.
«Americanah» av Chimamanda Adichie
Adichie er en utrolig interessant forfatter fra Nigeria. Jeg har lest alle bøkene hennes, og gleder meg til å ta fatt på denne siste - en kjærlighetshistorie, en bok om rase, en bok om oppbrudd og om hårfrisyrer.  
«Sjelens Amerika» av Karl Ove Knausgård
En essaysamling med tekster av et stort tankespenn. Om litteratur, om virkelighet, om nordyset, om 22. juli og om svensker. Anbefales. Må leses sakte.

POESI: Forfatter og journalist Åsne Seierstad har i høst skapt debatt med boka «En av oss». Hun anbefaller en annen debattert bok - poesisamlinga «Yahya Hassan» av den unge danske dikteren Yahya Hassan.
Foto: Kristin Svorte
POESI: Forfatter og journalist Åsne Seierstad har i høst skapt debatt med boka «En av oss». Hun anbefaller en annen debattert bok - poesisamlinga «Yahya Hassan» av den unge danske dikteren Yahya Hassan. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Hvilke titler foreslår du dersom noen trenger byttetips? Diskuter gjerne i kommentarfeltet.

KOKEBØKER: Matblogger Trine Sandberg foreslår tre andre matrelaterte utgivelser om du vil bytte bøker i morgen. Foto: Håkon Eikesdal
KOKEBØKER: Matblogger Trine Sandberg foreslår tre andre matrelaterte utgivelser om du vil bytte bøker i morgen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
BYTTETIPS: Biograf Ingar Sletten Kolloen foreslår flere historierelaterte titler. Foto: Lars Eivind Bones
BYTTETIPS: Biograf Ingar Sletten Kolloen foreslår flere historierelaterte titler. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer