Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bestselgermaskin hanket inn Liza Marklund

Med litt hjelp har krimdronningen skrevet råere enn før.

Foto: Peter Jönsson/Salomonsson Agency
Foto: Peter Jönsson/Salomonsson Agency Vis mer

||| (Dagbladet): Dagbladet kan i dag presentere lista over hovedbøkene i Bokklubben Nye Bøker for vinteren og våren 2010.

Svenske Camilla Läckberg har hatt stor suksess med sin «Fjällbacka»-serie, og hennes siste roman «Fyrvokteren» blir en av hovedbøkene.

Liza Marklund er også tilbake med romanen «Postcard Killers». Den er skrevet i samarbeid med den amerikanske bestselgerforfatteren James Patterson.

Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben Nye Bøker, forteller at det er Patterson som har skrevet skissen til plottet. Deretter har Marklund skrevet historien, mens amerikaneren har kommentert og diskutert med henne underveis.

At det er to forfattere som har skrevet «Postcard Killers» er ikke noe leseren tenker over, mener Aronsen.

- Resultatet er en roman som er mye mer actionfylt og handlingsdrevet enn de tidligere bøkene hennes. Her er bizarre hendelser og høyt tempo.

- Hvordan vil Marklund-fans reagere på stilendringen?

KRIMSUKSESS: Krimforfatter Camilla Läckberg har hatt stor suksess med sine bøker fra hjembyen Fjällbacka. Til våren er hennes nyeste roman «Fyrvokteren» hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
KRIMSUKSESS: Krimforfatter Camilla Läckberg har hatt stor suksess med sine bøker fra hjembyen Fjällbacka. Til våren er hennes nyeste roman «Fyrvokteren» hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror reaksjonene blir litt som da Jo Nesbø ga ut «Hodejegerne». Det er mer av en røverroman enn det han vanligvis gir ut, men ingen andre bøker solgte mer hos oss det året, sier Aronsen.

Også de danske forfatterne Lene Kaaberbøl og Agnete Friis har samarbeidet med romanen «Gutten i kofferten».

Ingen norske
Ingen norske bøker har funnet veien til lista.

- Det er dessverre vanlig at det er få norske titler på vårlista vår, sier Aronsen.

Han sier det nærmest er blitt tradisjon at norske forfattere gis ut i forbindelse med bokhøsten. Men vårlista er ikke endelig, og Aronsen håper fremdeles på norske titler.

NY ROMAN: Suksessforfatter John Irving kommer med sin første roman siden 2005, og er allerede blitt døpt litteraturens Bruce Springsteen. Foto: Kristine Nyborg
NY ROMAN: Suksessforfatter John Irving kommer med sin første roman siden 2005, og er allerede blitt døpt litteraturens Bruce Springsteen. Foto: Kristine Nyborg Vis mer

- I tillegg har vi noen veldig aktuelle norske kandidater til krimbokklubben før påske, sier han.

Nytt fra Irving
En roman det er knyttet mye spenning til er Lars Keplers «Hypnotisøren». Kepler er et pseudonym, og boka har skapt mye kontrovers.

I Sverige trodde mange at forfatter Henning Mankell sto bak, og Jan Guillou kritiserte forlaget for å utnytte situasjonen. Til slutt sto ekteparet Alexander og Alexandra Coelho Ahndoril fram som ansvarlige for «Hypnotisøren».

Den populære amerikanske forfatteren John Irving er også tilbake med sin første roman siden 2005.

- «Last Night in Twisted River» er en bred roman med et far og sønn-forhold i fokus. Irving skildrer vanlige folk med varme, sier Aronsen.

Han forteller at romanen har fått god mottakelse både i bokaviser som New York Times og i mer folkelige aviser i utlandet.

- Irvine Welsh kalte ham litteraturens Bruce Springsteen, på grunn av den fine måten han skriver om vanlige folk på, sier Aronsen. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media