Betagende vennefest

Per Jørgensen i nye musikalske omgivelser på Kongsberg Jazzfestival.

VELSPILLENDE VENNER: Fra v. Morten Qvenild, Sigbjørn Apeland, Per Jørgensen, Morten Skage og Terje Isungset. FOTO: TERJE MOSNES
VELSPILLENDE VENNER: Fra v. Morten Qvenild, Sigbjørn Apeland, Per Jørgensen, Morten Skage og Terje Isungset. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

KONSERT: KONGSBERG (Dagbladet): Kanadiske John Kelman, drivkraft bak jazznettstedet allaboutjazz.com, har kuratert en serie konserter for årets jazzfestival på Kongsberg, og fredag ettermiddag var turen kommet til «Per Jørgensen and Friends».

Makeløs
Per Jørgensen er en trompeter og vokalist som knapt har sin make når det gjelder å fylle sine musikkytringer med substans, den være seg i form av uro, lengsel, undring, ren og skjær melodisk skjønnhet, glede eller hva som helst annet som kan ta tak i en lytter.

Til denne kongsbergrunden med nytt materiale hadde han hentet inn gamle og nye venner.

Rundt seg hadde han el-bassist Morten Skage og perkusjonist Terje Isungset som eksempler på det første, tangentmennene Sigbjørn Apeland (trøorgel) og Morten Qvenild (synther m.m.) på det andre, og gjennom fem kvarters uavbrutt musisering tok kvintetten publikum gjennom de vareste og mest sårbare bandforløp, avløst av noen intense kollektive utladninger og flere solopartier.

Tålmodig
Med uortodokse folk som Qvenild, Apeland og Isungset på laget, hadde Jørgensen selvsagt alle muligheter til å lage en konsert totalt ulik alle andre.

Og sånn ble det, bandet trosset alle regler for effektiv dramaturgi og nærmest listet seg — og publikum — inn i musikken, så lavmælt som bare musikere med full tillit til sitt eget uttrykk og publikums tålmodighet våger å være.

Organisk og logisk vokste konserten seg større og større inntil musikken fylte Energimølla til randen med klanger, toner og rytmisk lekenhet som sammen definerte sitt eget lille univers for en stakket stund, og med det ga et par hundre musestille lyttere en smilende høytidsstund.

Slik ble det en festivalkonsert av den sorten som blir husket som en der-og-da-opplevelse, og som ingen jazzfestival kan få nok av.

KURATOR:  John Kelman. FOTO: TERJE MOSNES
KURATOR: John Kelman. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer