0,006 DOLLAR: Etter harde kommentarer fra musikere som mener de tjener for lite på strømmetjenester, har svenske Spotify valgt å offentliggjøre sin forretningsmodell på nettsiden spotifyartists.com. Foto: Scanpix
0,006 DOLLAR: Etter harde kommentarer fra musikere som mener de tjener for lite på strømmetjenester, har svenske Spotify valgt å offentliggjøre sin forretningsmodell på nettsiden spotifyartists.com. Foto: ScanpixVis mer

Betaler 0,006 dollar per avspilling

Spotify offentliggjør hvor mye de betaler artister.

(Dagbladet): Den svenske musikkstrømmetjenesten Spotify har de siste årene blitt svært populær blant brukere verden over, men artistene selv har ikke alltid vært like begeistret. Mange hevder de får betalt småpenger for å ha musikken sin tilgjengelig på Spotify.

I sommer gikk Radioheads frontmann, Thom Yorke, hardt ut mot strømmetjenesten og trakk musikken til sitt andre band Atoms of Peace fra Spotify. Han fordømmer tjenesten og beskriver den som «den siste desperate fisen fra et døende lik», ifølge The Guardian.

«Tro om igjen. Nye artister som du oppdager på Spotify, får ikke betalt. Samtidig drar aksjonærene pengene inn..», skrev Yorke på Twitter.

0,006 dollar per avspilling Nå har Spotify lansert en nettside der selskapet forklarer hvordan deres forretningsmodell fungerer, for å få bukt med kritikken.

På nettsiden opplyser Spotify, som skal ha over 24 millioner aktive brukere, at en gjennomsnittlig inntekt per avspilling ligger på mellom 0,006 og 0,0084 dollar. Dette mener selskapet er dobbelt så mye som det Youtube betaler for sine visninger.

Selskapet opplyser videre at de i 2013 har delt ut over 500 millioner dollar til rettighetsinnehavere, og oppfordrer musikere til å fokusere på den samlede inntekten fra et vellykket album, i stedet for å se på inntjening per spilte sang.

Tjente 6,6 millioner På nettsiden forklarer strømmetjenesten at et gjennomsnittlig nisje-indiealbum får rundt 20 000 kroner i måneden fra Spotify, mens et internasjonalt hit-album kan tjene omkring 2,5 millioner kroner.

Som et eksempel viser Spotify til Daft Punks populære låt «Get Lucky» som var en stor hit i sommer. Låta ble spilt 78,6 millioner ganger mellom juni og august, og tjente opp mot 6,6 millioner kroner, ifølge The Independent.

Selskapet viser også til en annen internasjonal stjerne som fikk utbetalt 18 millioner kroner i løpet av året, en sum som skal være ventet å fordobles i 2014. Spotify legger til at denne artisten ikke er den med flest avspillinger, og at det finnes andre som har fått utbetalt mer enn dette i år.

Spotify er i dag tilgjengelig i 32 land, og har 24 millioner brukere, av disse er seks millioner betalende.