STÅLET: Maleriet «Fishing Boats» (1931) av Irma Stern, er blant bildene som ble stjålet i det frekke ranet som fant sted i Pretoria, Sør Afrika på søndag. Foto: AP Photo/The City of Tshwane
STÅLET: Maleriet «Fishing Boats» (1931) av Irma Stern, er blant bildene som ble stjålet i det frekke ranet som fant sted i Pretoria, Sør Afrika på søndag. Foto: AP Photo/The City of TshwaneVis mer

Betalte 13 kroner i billett, så ranet de kunst for 11,5 millioner

De frekke tyvene ba kurator vise dem bildene.

(Dagbladet): - Vi er veldig, veldig overrasket. Dette er veldig uvanlig. Vi har den siste tiden innsett at det utenlandske markedet nå også viser interesse for sørafrikansk kunst, sier talsmann Pieter de Necker til nyhetsbyrået AP.

Søndag fant et svært spektakulært kunstran sted i Pretoria, Sør Afrika.

Et ukjent antall ranere tok seg inn i Pretoria Art Museum ved at alle betalte inngangsbilletten på 13 kroner.

Forkledd som kunststudenter tok de så kontakt med en kurator på museet, og ba ham vise dem til spesifikke bilder. Etter at bildene var identifisert, dro de fram pistoler og bandt fast kuratoren og andre besøkende.

- Umulig å selge Ranerne fikk med seg fem malerier til en total verdi av 2 millioner dollar, eller 11,5 millioner kroner.

Ifølge den sørafrikanske avisa Mail and Guardian, brukte ranerne også pistoler for å få kuratoren til å vise dem bildene.

Kunstekspert Stephen Welz sier til den sørafrikanske avisa at også han er overrasket over ranet.

- Kjente kunstverk er så godt registrert at det vil være nærmest umulig å få solgt dem, lokalt eller i utlandet.

De Necker forteller til AP at han tror ranet må ha vært et bestillingsverk, med tanke på den målrettede aksjonen.

Store ressurser satt inn Ranerne fikk blant annet med seg oljemaleriet «Fishing Boats» (1931) av den kjente sørafrikanske kunstneren Irma Stern, et landskapsportrett av J.H Pierneef og et bilde malt av Gerard Sekoto.

Ranerne stakk av i en sølvfarget fluktbil, og politiet har nå satt inn store ressurser i jakten på ranerne.

- Etterforskningen pågår, og alle ressurser settes nå inn, sier en representant for politiet til AP.

Ifølge Interpol og FBI er kunsttyveri den tredje mest lukrative form for kriminalitet, etter narkotika og våpensalg.

I oktober ble sju svært kostbare malerier av blant andre Picasso, Matisse, Monet og Gauguin er stjålet fra en utstilling i Kunsthal i Rotterdam.

STJÅLET: «Hottentot Chief» av Hugo Naudé er et av de fem bildene som ranerne fikk med seg. Foto: AP Photo/The City of Tshwane
STJÅLET: «Hottentot Chief» av Hugo Naudé er et av de fem bildene som ranerne fikk med seg. Foto: AP Photo/The City of Tshwane Vis mer