<strong>SLIK KUNNE DET BLITT:</strong> Illustrasjonsbilde av minnestedet «Memory wound» av den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
SLIK KUNNE DET BLITT: Illustrasjonsbilde av minnestedet «Memory wound» av den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Vis mer

Betalte 14 millioner kroner for 22. juli-minnestedene som ble stoppet: - Tragisk

Erstatningen til den svenske kunstneren Jonas Dahlberg er utbetalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I juni ble det klart at 22. juli-minnestedene som den svenske kunstneren Jonas Dahlberg skulle lage, ble stoppet.

Nå viser tall fra Koro (Kunst i offentlige rom) hva minnesmerkene som aldri ble gjennomført har kostet staten: Regninga kommer på 13,8 millioner kroner.

Dahlberg var hyret inn til å lage tre minnesteder: Et permanent på Sørbråten i Hole, samt et midlertidig og et permanent minnested i Regjeringskvartalet.

Det var kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) som satte en stopper for minnestedene, etter at de nærmeste naboene til det planlagte minnesmerket på Sørbråten saksøkte staten over plasseringen.

- Sløsing

- Det er tragisk at vi sløser bort fjorten millioner kroner på ingenting, og det er noe vi må lære av til fremtidige saker, sier kommunalpolitisk talsperson Heidi Greni (Sp).

<strong>KRITISK:</strong> Heidi Greni i Sp. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Heidi Greni i Sp. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Hun mener at prosessen ikke har vært god nok.

- Man burde hatt en prosess med lokalsamfunnet på forhånd. Dette er en veldig spesiell og komplisert sak, og stedet burde vært avklart før det ble kontraktsfestet med kunstneren. Da kunne vi brukt pengene på en løsning som faktisk skal lages, sier Greni.

Sanner kunngjorde i juni at det skal lages et minnested på Utøykaia, istedenfor på Sørbråten. Greni ønsker ikke å uttale seg om den nye plasseringen av det ene minnesmerket på Utøykaia.

- Hvor det bør ligge har statsråden ansvar for, og jeg har full forståelse for at det er et komplisert spørsmål og mange hensyn å ta, sier Greni.

- Føler meg snytt

Tone Hansen, direktør ved Hennie Onstad Kunstsenter, beskriver prosessen rundt Jonas Dahlbergs minnesteder som sørgelig.

- Den har vært dårlig forankret, både med tanke på naboene som bor der og hva slags minnesmerke vi trenger. Vi tok den offentlige samtalen i etterkant, og ikke før vedtakene ble gjort, sier Hansen.

<strong>DIREKTØR:</strong> Tone Hansen, direktør for Hennie Onstad Kunstsenter. FOTO: NTB Scanpix
DIREKTØR: Tone Hansen, direktør for Hennie Onstad Kunstsenter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Det har også vært for liten vilje til å gjennomføre det man har sagt at man skal gjøre, legger Hansen til.

Hun mener Jonas Dahlbergs minnesteder ikke burde blitt skrinlagt.

- Man burde heller ha ventet med å gjennomføre det. Slike prosesser må ta den tiden det tar. Jeg synes hele prosessen gikk for fort frem, sier hun.

Hansen mener det er særlig trist at Jonas Dahlbergs minnested i regjeringskvartalet ikke ble realisert. Her planla Dahlberg at navnene på de over fem millioner menneskene som var oppført med bopel i Norge 22. juli 2011, skulle risses inn i steinheller, sammen med navnene på de 77 personene som ble drept i terrorangrepet.

- At vi aldri fikk være med på å diskutere kvaliteten i det verket som skulle stå ved regjeringskvartalet, gjør at jeg føler meg snytt, sier hun.

Nesten 8 millioner til kunstneren

Av den totale summen har selskapet Jonas Dahlberg Studio fått til sammen 7,8 millioner kroner.

Dette dekker 4,3 millioner kroner som tidligere er utbetalt for arbeidet som er gjort, en erstatning på 3,4 millioner kroner og 80 000 kroner for å dekke advokathonorar.

De resterende 6 millioner kronene av totalregninga er knyttet til øvrige prosjektkostnader, blant annet prosjektledelse, honorering av kunstkomité, utgifter til konkurransen og innkjøp av teknisk kompetanse, ifølge Koro.

<strong>VANT:</strong> Kunstneren Jonas Dahlberg da han i 2014 vant konkurransen om å lage minnesteder etter 22. juli. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VANT: Kunstneren Jonas Dahlberg da han i 2014 vant konkurransen om å lage minnesteder etter 22. juli. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Jonas Dahlberg Studio har med dette fått gjennomsnittlig honorar på rundt 325 000 kroner i måneden, fra selskapet skrev kontrakt i juli 2014, til oppdraget ble avsluttet i juni 2017.

Prosjektansvarlig Nora Ceciliedatter Nerdrum i Koro sier at Jonas Dahlberg Studio har fått det han hadde krav på i henhold til kontrakten.

- Klar til å gå i gang

- Hele kontraktssummen var på 17 millioner kroner, så Jonas Dahlberg Studio er langt fra å ha fått utbetalt hele kontraktssummen., sier Nerdrum til Dagbladet.

- Dahlberg får 7,8 millioner kroner for et prosjekt som ikke ble noe av?

- Han får utbetalt midler i henhold til kontrakten. Dahlberg og hans medarbeidere har lagt ned nesten tre års arbeid med prosjektet, han har også hatt underleverandører som han har måttet betale underveis, sier Nerdrum.

Hun understreker at Jonas Dahlberg Studio var totalleverandør for hele produksjonen av minnestedene, og skulle levere verkene ferdig.

- Dahlberg og hans studio har satt andre prosjekter på hold for å få ferdig minnestedene til tidsfristene som stadig ble skjøvet på, sier Nerdrum.

Nerdrum sier at Jonas Dahlberg i praksis var klar til å gå i gang med realiseringen av de tre minnestedene da de ble stanset.

- Synd at det ikke ble realisert

Totalbudsjettet for å ferdigstille de tre minnesmerkene var 35 millioner kroner, og 13,8 millioner kroner ble altså brukt før prosjektet ble stoppet.

- Sitter staten igjen med noe, eller er alt bortkastet?

- Koros oppdrag er avsluttet. Som vi har uttalt tidligere mener vi at Dahlbergs forslag til minnesteder var veldig gode, og at det er synd at de aldri ble realisert, sier Nerdrum.

- Tar dere i Koro selvkritikk på måten prosessen er gjennomført?

- Som vi har uttalt tidligere beklager vi at naboene i Hole kommune ikke ble inkludert på et tidligere tidspunkt, sier Nerdrum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer