Betalte mongoer

«Mongoland» selger ut den ene salen etter den andre. Nå blir det kanskje lønn på dugnadsgjengen bak filmen.

18570 personer har funnet veien til kinoen og sett «Mongoland» denne uka.

- Det er enormt, slår en glad produsent Ingrid Festøy Ottesen fast overfor Dagbladet.no.

Det betyr at det begynner å kommer inn litt penger til filmskapere og skuespillere, som spilte inn filmen på dugnad hjemme i Stavanger. Men enda flere billetter må selges før alle får lønn, oppfordrer Ottesen. Distributøren Europafilm er selvfølgelig også fornøyd med mottagelsen av filmen.

Til utlandet?

- Det er helt fantastisk. Bare i går så 2000 stykker «Mongoland», sier markedssjef Åge Hoffart i Europafilm til Dagbladet.no.

For to dager siden var det visning av filmen på Gøteborg filmfestival - med fulle hus - og i dag snurres film for kinokjøpere og festival-ansvarlige fra hele verden. Kanskje blir det festivaltur til Moskva i sommer på regissør Arild Østin Ommundsen, produsent Ingrid Festøy Ottesen og resten av gjengen.

- De har sikker ingenting imot en sommertur til Russland, sier Hoffart.

I Gøteborg er også produsent Ottesen, hovedrolleinnehaver Kristoffer Joner og manusforfatter Eigil Jansen. Ottesen forteller at filmen har fått god mottagelse hos svenskene, som tradisjonelt ikke er så glade i norsk film.

- De tar til og med humoren og ler på de samme stedene som oss.

Og hjemme i Norge går filmen for fulle hus.

Kinosjefer i kø

Interessen er så stor at det er rift om kopiene av filmen. Snart kommer flere mongokopier til ivrige kinosjefer forteller Hoffart. Ifølge Europafilm er filmen best besøkt i Oslo, med over 5000 seere til nå. Også på hjemmebane stiller Stavanger-publikumet trofast på kino.

Lite penger, mye kjærlighet

«Mongoland» er filmen om Pia på jakt etter sin forsvunne kjæreste Kristoffer. Den er produsert i Stavanger med lite penger og en god porsjon kjærlighet. Det var mye slit, forteller regissør Ommundsen.

- Jeg hadde ikke peiling på hva jeg gikk til. Du må brenne for det du driver på med, skal du lage spillefilm på fritida, sier Ommundsen.

Den første uka med mongovisninger gir gode utsikter for framtida. Kanskje får gjengen valuta for strevet om sukessen fortsetter.

POPULÆRE: Folka bak «Mongoland» har grunn til å være fornøyde. 18 570 personer har sett filmen. Fra venstre: Arild Østin Ommundsen, Gro Elin Hjelle, Kristoffer Joner og Ingrid Festøy Ottesen.Foto: BJØRN LANGSEM
MONGOGJENG: Kanskje får vi se Mongoland på festivaler til sommeren. Her fra Bergen filmfestival.Foto: SCANPIX