LETT GJENKJENNELIG: Det var ikke vanskelig for 15-åringen og andre bekjente å kjenne igjen ungjenta på bokcoveret. Foto/montasje: Schibsted/Altaposten
LETT GJENKJENNELIG: Det var ikke vanskelig for 15-åringen og andre bekjente å kjenne igjen ungjenta på bokcoveret. Foto/montasje: Schibsted/AltapostenVis mer

Bethine (15) prydet bokcover uten å vite det

Moren til 15-åringen beskriver det hele som en sjokkerende opplevelse.

(Dagbladet): Schibsted forlag trekker nå boka «Gabriels hus - grottens hemmelighet» fra både butikkhyller og nettsalg, etter at 15 år gamle Bethine Suhr fra Alta plutselig fant seg selv på omslaget.

Forlaget beklager Forlagsdirektør, Wenche Haugsand, forklarer at det aldri har skjedd noe lignende tidligere, men at det er vanlig for illustratørene å hente inspirasjon fra bilder på nettet.

- Denne gangen gikk det litt raskt i svingene. Vi er et profesjonelt forlag, og slike feil skal ikke skje, forteller forlagsdirektøren til Altaposten.

Deretter forteller hun at illustratøren er en frilanser, og at vedkommende har fått klar beskjed om at dette ikke er akseptabelt.

Trodde det var en spøk Moren til 15-åringen, Liz Cathrin Sivertsen, forklarer at hun først trodde det hele var en spøk, og at det var noen venner som tullet med datteren.

- Vi fikk et bilde av bokomslaget tilsendt på telefonen. Jeg var sikker på at det var vennnene hennes som tullet, og at bildet var manipulert, sier hun til Dagbladet.

Det var først når det tikket inn en ny melding noen uker senere, og datteren gjennomførte et søk på søkemotoren Google at hun forsto alvoret.

- Det er klart det er sjokkerende når noen bruker bilder av barna dine i en sammenheng du ikke har godkjent. Jeg ringte til forlaget med en eneste gang, sier hun.

Enighet med forlaget Etter en dialog med Schibsted kom begge parter til enighet. Bethine Suhr er nå fjernet fra butikkhyllene, og har mottatt en kompensasjon for uhellet.

- Det er ingen sure miner fra vår side. Vi kom til enighet, og forlaget ble jo like forvirret som vi ble. De ante ikke hva som hadde skjedd før vi ga beskjed, sier Sivertsen.

Forfatter av boka, Bente Sandberg, har ikke hatt noe med illustrasjonen av bokomslaget å gjøre. Hun forteller til Altaposten at hun synes sitasjonen er ubehagelig.

- Dette er ikke den typen oppmerksomhet man ønsker rundt en bok, sier hun.