Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Betimelig mobbedebatt

DAN OLWEUS

tar i Dagbladet 31.10. kraftig til motmæle mot Dag Hareides kritikk av regjeringens anti-mobbingskampanje, som stod i samme avis nylig.

Først noen ord om tonen i innlegget til Olweus. Jeg stusser over at en forsker som nettopp arbeider med mobbeforskning, gang på gang velger å krydre sin artikkel med syrlige og negative karakteristikker av sin motdebattant. Jeg undres over at han 5-6 ganger i ulike ordelag henviser til det han kaller Hareides «åpenbart manglende kunnskap om problematikken» og anvender ironiske formuleringer, som når han sier at hans eget tiltaksprogram er «kjent av de fleste, men ikke av Hareide». Hvilket grunnlag har Olweus for å komme med disse påstandene?

Hareides viktigste bidrag i denne saken er å reise en debatt både om regjeringens høyt profilerte kampanje mot mobbing og om sentrale aktørers forskning og kampanjeopplegg. Det er et interessant innspill, og det virker som Hareide kjenner problematikken om mobbing godt. Dette kommer også klart til uttrykk i hans mer omfattende artikkel om temaet i siste nummer av tidsskriftet «Skolepsykologen» (det kunne vært fristende å legge til: «som Olweus åpenbart ikke har lest»).

Som forskere bør vi hilse en slik debatt som den Hareide reiser, velkommen. Det er nyttig og legitimt å stille spørsmål om den vinkling av mobbeproblematikken som Olweus representerer er den eneste faglig forsvarlige vei å gå. Olweus peker selv på at han har fokusert på situasjoner der 2-3 mobbende elever, oftest med én anfører, plager én eller noen få elever. Hareide peker på behovet for å fokusere sterkere på andre konfliktsituasjoner i skolesamfunnet, som også kan ha karakter av mobbing, og som hittil har vært lite tatt opp i norsk forskning.

OLWEUS ANTYDER

at de som kritiserer hans forskning nærmest utgjør en utgruppe «med helt andre verdier, mål og utgangspunkter». Olweus er uten tvil en fremragende forsker innen sitt felt, men i forskermiljøene i dag reises det i økende grad kritiske spørsmål overfor Olweus-tradisjonen, senest på den nordiske konferansen om mobbing i Stockholm i september. Jeg finner derfor Hareides innspill om behovet for en alternativ norsk forskning om mobbing meget betimelig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media