Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Betinget fengsel for Facebook-hets mot Haddy N'jie

Oslo tingrett har dømt en 34 år gammel mann til 30 dagers betinget fengsel for Facebook-hets.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett har dømt en 34 år gammel mann til 30 dagers betinget fengsel for å ha hetset NRK-profilen Haddy N'jie på Facebook.

Mannen er dømt for å ha lagt ut en kommentar på N'jies åpne Facebook-profil i oktober i fjor der han blant annet kalte henne «halvape» og «nigger». Han er i tillegg dømt for besittelse av marihuana.

Hetset også TV 2-reporter I retten erkjente mannen straffskyld for å ha framsatt hatefulle ytringer. Han ga også uttrykk for at han forsto at uttrykkene han hadde brukt, ikke var beskyttet av ytringsfriheten.

Den samme mannen skal også ha kalt TV 2s reporter Kadafi Zaman «muslimjævel» på direkten under en sending fra en Pegida-demonstrasjon i januar i fjor.

Oslo tingrett påpeker i sin dom at straffelovens paragraf 108 forbyr hån på grunn av hudfarge eller nasjonal eller etnisk opprinnelse.
Meldingen til N'jie er nettopp en slik forhånelse, fastslås det videre.

«Uttrykkene i tiltaltes melding, som 'frekke motbydelige halvape' og 'jævla nigger ', er ikke av en art som fortjener vern av Grunnlovens § 100 om vern av ytringsfriheten, men er utelukkende en grov nedvurdering og hån av andres menneskeverd», står det i dommen.

- Klart signal Aktor la ned påstand om 30 timers samfunnsstraff, men Oslo tingrett har kommet til at handlingen kvalifiserer til en betinget fengselsstraff.

Til Dagbladet forteller politiadvokat Oda Karterud at hun ikke har rukket å lese dommen enda. Hun mener imidlertid at straffen er et sterkt symbol på at hatefulle ytringer ikke aksepteres.

- Jeg tenker at det er både viktig og riktig at han nå er blitt domfelt. Dette er et klart signal om at slike ytringer ikke hører hjemme noe sted, sier hun.

Kartrud forklarer at de hadde lagt ned påstand om 30 timers samfunnsstraff, mens mannens forsvarer Joar Berg Henjum argumenterte for betinget fengselsdom i retten.

Dagbladet har vært i kontakt med Haddy N'jie, som ikke ønsker å kommentere saken.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart