Betinget suksess

Den amerikanske internettbokhandelen Amazon gjør store penger. Nå har omsetningen passert en milliard kroner. Om en måned kommer også Schibsted med en ny storsatsing på boksalg over nettet. Men foreløpig taper alle nettkjøpmenn stort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bokas død har som kjent vært varslet. Nå er det muligens tid for å sette de tradisjonelle bokhandlene på dødslista i stedet.

Siden oppstarten i 1995 har Seattle-selskapet Amazon hatt 2,5 millioner kunder innom strømkablene. Fra 160 land. I 1997 omsatte de for 1,1 milliard kroner.

Suksessen er likevel ikke ubetinget.

I fjor var driftsunderskuddet på hele 190 millioner kroner. Årsaken er en kombinasjon av etableringskostnader og enorme lavpriskampanjer for å lokke til seg kundene. Som kunde kan du få opptil 40 prosent billigere bøker hos Amazon sammenliknet med de tradisjonelle bokhandlene.

En annen konkurrent, britiske Internet Bookshop, tapte fem millioner kroner i fjor. Men felles for de fleste internettbokhandlene er at de har sterke eiere på laget, og har råd til å vente på «the golden years». For de kommer. I fjor økte det totale internettsalget av bøker med 254 prosent i forhold til 1996.

Schibsted

Bransjeavtalene mellom forleggere og bokhandlene sørger for at ingen i Norge får satse på salg utelukkende på nett i bokbransjen. Men det forhindrer ikke Schibsted å satse på et konsept som ligger tett opp til Amazon-modellen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer