Betroelser selger

Høstens mest omtalte biografier rives bort fra bokhandlerne. Biografien om Jens Christian Hauge troner på toppen.

Selv om bokhøsten ennå ikke er over og julesalget ikke har startet, rapporterer forlagene om medvind for kjendisenes og politikernes personlige betroelser. Biografien «Fullt og helt» som handler om den tidligere politikeren, Jens Christian Hauge, ligger på topp på Bokhandlerforeningens liste over biografier og memoarer.

- Jeg er overveldet av alle gode tilbakemeldinger som jeg har fått av boka. Det er kjempehyggelig at så mange vil kjøpe og lese den, sier biograf Olav Njølstad.

Han har holdt foredrag under arrangementet «Bok i byen» i Spikersuppa i helga.

70 000 eksemplarer

Njølstad begynte på boka kort tid før Hauge døde i 2006. Da var det fremdeles flere hemmeligheter Hauge ikke hadde avslørt for forfatteren. Men politikeren ga Njølstad fri tilgang til alle brev og dokumenter.

- Det har vært et maratonløp, men jeg har alltid hatt en god følelse. Det har selvfølgelig vært mye jobb, men jeg er bare kjempeglad nå som den er ferdig.

Biografien hadde et førsteopplag på 10 000, men knappe to uker etter lanseringen er boka utsolgt fra forlaget.

- Vi har bestilt et nytt opplag av boka på 20 000. Da er opplagstallet totalt på 30 000 eksemplarer, og det er ekstremt høyt. Vi følte vi var dristige da vi bestilte 10 000 eksemplarer av førsteopplaget, så salget har overgått alle forventninger, sier Harald Engelstad, sjefredaktør i Aschehoug.

SELGER MEST: Forfatter Olav Njølstad er lykkelig over at biografien om Jens Chr. Hauge selger til topps. Fredag leste han høyt fra boka under «Bok i byen» i Oslo. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
SELGER MEST: Forfatter Olav Njølstad er lykkelig over at biografien om Jens Chr. Hauge selger til topps. Fredag leste han høyt fra boka under «Bok i byen» i Oslo. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Mia biografi i nytt opplag

Boka om Jens Christian Hauge var også hovedbok i Bokklubben, med et opplag på 40 000 som kommer i tillegg til forlagsopplaget.

Haakon Lies selvbiografi «Slik jeg ser det nå», har ifølge forlaget Cappelen Damm, et førsteopplag på 7500. Høstens store snakkisbiografi, Mia Gundersens «Jeg er Mia», kom i et førsteopplag på 6000, og ligger på fjerdeplass på boklista. Nå har forlaget bestilt et opplag til av selvbiografien.

- Boka har solgt mer enn forventet så tidlig på høsten. Vi trodde ikke det store salget skulle komme før juletider, så vi må nok ut med et opplag til, sier bokas redaktør, Halvor Fosli i Aschehoug.

«Snåsamannen» nr. 2

Han forteller at biografier ikke selger bedre enn annen litteratur.

- Biografier selger varierende godt, men runder en biografi 10 000 i opplag, er det utrolig bra, sier han.

Biografien «Snåsmannen», om Joralf Gjerstad og hans helbredende evner, hadde et førsteopplag på 8000, Nå har Gyldendal bestilt et nytt opplag på 15 000. Dermed havner boka på andre plass på boklista. Biografien «Olav Thon - Milliardær i anorakk» har totalt opplag på 16 000. Selvbiografien til avdøde Harald Heide Steen « ... Og takk for det», kom i et opplag på cirka 4000. Nå planlegger forlaget et nytt opplag nærmere jul.

Betroelser selger

Olaf Thommessens selvbiografi «På utsida innenfor», har et opplag på 4000, det samme som biografien «Gudfaren - Egil Monn-Iversen og spillet i kulissene».

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (122 butikker), Notabene (129 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

LES OGSÅ: