Betryggende lederskap

Når en nestleder begår et grovt tillitsbrudd, er det betryggende at partilederen gjør alt riktig, skriver Martine Aurdal.

PREGET: Leder i Venstre, Trine Skei Grande utenfor sitt hjem i Gamle Oslo etter offentliggjøringen av at hennes nestleder Helge Solum Larsen er anmeldt for voldtekt og har trukket seg fra alle verv i partiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PREGET: Leder i Venstre, Trine Skei Grande utenfor sitt hjem i Gamle Oslo etter offentliggjøringen av at hennes nestleder Helge Solum Larsen er anmeldt for voldtekt og har trukket seg fra alle verv i partiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Stavanger Venstre kalte inn til pressekonferanse i går kveld, visste de at beskjeden de skulle offentligjøre ville bli dagens store sak. I samme by står den tidligere FpU-lederen Trond Birkedal denne uka for retten tiltalt for filming av unge partikolleger i dusjen og for overgrep mot en mindreårig gutt. Birkedal ble avslørt av Dagbladet etter at han var hentet av politiet. Venstre-nestleder Helge Solum Larsen ble avslørt av sin lokale partiledelse, som valgte å holde pressekonferanse om at han er anmeldt for voldtekt.

Da partileder Trine Skei Grande ringte meg tilbake like etterpå etterlot den bristende stemmen hennes ingen tvil: Dette var en av de tyngste beskjedene hun kunne gi som partileder. Uansett om Helge Solum Larsen virkelig har voldtatt ei 17-åring jente som er medlem av Unge Venstre, på partimøte i helga, eller om han «bare» har hatt sex med henne: Han kan aldri vende tilbake som nestleder i Venstre. Dette er det groveste tillitsbruddet en tillitsvalgt kan begå. En voksen mann burde vite nettopp det.

Men nettopp når tillitsbruddet er så grovt og oppmerksomheten utvilsomt vil bli stor, er det betryggende å se at partilederen og lokallaget gjør alt riktig. I går så vi en sjelden oppvisning i åpenhet og handlekraft fra et parti i krise. Det vil være den viktigste grunnen til at Venstre kan overleve tillitsbruddet uten store skader for partiet.

Med en gang ordet voldtekt ble nevnt, sørget partiets tillitsvalgte for at den unge kvinnen ble ivaretatt og tatt på alvor, slik at spor kunne sikres og hun kunne verges. Samtidig har partiledelsen overfor nestlederen gjort det krystallklart at han ikke hadde noe annet valg enn umiddelbart å trekke seg fra alle verv. Det vil nok berolige engstelige foreldre til Unge Venstre-medlemmer. Når Venstre går ut med hendelsen så raskt selv, unngår de rykter og avsløringer i pressen. De får regien selv og framstår som både omsorgsfulle og prinsippfaste.

Nå stoler Venstre på at rettsstaten skal finne ut av hva som har skjedd. Hvis alle voldtektsofre ble behandlet som denne kvinnen, ville også det skjedd oftere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer