Betryggende lederskap

Når en nestleder begår et grovt tillitsbrudd, er det betryggende at partilederen gjør alt riktig, skriver Martine Aurdal.

PREGET: Leder i Venstre, Trine Skei Grande utenfor sitt hjem i Gamle Oslo etter offentliggjøringen av at hennes nestleder Helge Solum Larsen er anmeldt for voldtekt og har trukket seg fra alle verv i partiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PREGET: Leder i Venstre, Trine Skei Grande utenfor sitt hjem i Gamle Oslo etter offentliggjøringen av at hennes nestleder Helge Solum Larsen er anmeldt for voldtekt og har trukket seg fra alle verv i partiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Stavanger Venstre kalte inn til pressekonferanse i går kveld, visste de at beskjeden de skulle offentligjøre ville bli dagens store sak. I samme by står den tidligere FpU-lederen Trond Birkedal denne uka for retten tiltalt for filming av unge partikolleger i dusjen og for overgrep mot en mindreårig gutt. Birkedal ble avslørt av Dagbladet etter at han var hentet av politiet. Venstre-nestleder Helge Solum Larsen ble avslørt av sin lokale partiledelse, som valgte å holde pressekonferanse om at han er anmeldt for voldtekt.

Da partileder Trine Skei Grande ringte meg tilbake like etterpå etterlot den bristende stemmen hennes ingen tvil: Dette var en av de tyngste beskjedene hun kunne gi som partileder. Uansett om Helge Solum Larsen virkelig har voldtatt ei 17-åring jente som er medlem av Unge Venstre, på partimøte i helga, eller om han «bare» har hatt sex med henne: Han kan aldri vende tilbake som nestleder i Venstre. Dette er det groveste tillitsbruddet en tillitsvalgt kan begå. En voksen mann burde vite nettopp det.

Men nettopp når tillitsbruddet er så grovt og oppmerksomheten utvilsomt vil bli stor, er det betryggende å se at partilederen og lokallaget gjør alt riktig. I går så vi en sjelden oppvisning i åpenhet og handlekraft fra et parti i krise. Det vil være den viktigste grunnen til at Venstre kan overleve tillitsbruddet uten store skader for partiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer