Bettan og Werner synger ut

Bettan og Jan Werner begynner å bli en tradisjon på linje med julenissen. I år gjør de unna 31 konserter før høytida setter inn - og de ber ikke om unnskyldning for å tjene penger på å synge ut i kirken.

- Andre folk tjener penger i desember, skal vi artister jobbe gratis? spør Jan Werner Danielsen. Årets kritikk har kommet fra Ketil Stokkan, som angriper artistene for å være «julereligiøse» og ikke selge plater på andre måter. Jan Werner og Bettan føler seg ikke truffet.

- Folk flest har faktisk fått med seg at vi legger igjen penger i kirkene. Vi betaler drøyt tjue prosent av brutto omsetning i leie. I fjor ble det til sammen 1,2 millioner kroner i leie. Vi er ikke store, stygge artister som robber kirkene og folk for penger, smiler Jan Werner.

- Vi har respekt for kirkerommet, sier Bettan. - Mange - særlig prester - blir overrasket over at konsertene er bygd opp rundt julas budskap og musikk, sier hun.

Kirken for alle

I kveld er det premiere på årets juleturné i Frogner kirke i Oslo. Konserten er dønn utsolgt, som de fleste av forestillingene. Duoen har solgt 21000 billetter allerede.

- Vi har byttet ut halve repertoaret, og stiller med mange nye sanger. Gud, som jeg har pugget, ler Bettan, som aldri blir lei av jula.

Tror på Gud

- Jeg elsker jula. Og helt fra jeg var liten, har jeg vært vant til å bruke kirken i advents- og juletida. For meg føles det naturlig og ærlig å synge i kirkerommet, sier hun. Både Bettan og Jan Werner tror på en kristen Gud, og de mener at kirken skal være for alle.

- Den skandinaviske kirken er så dyster og fordømmende. Full av krangel og bråk - ikke trøst. Vi vil gi folk en vakker og stemningsfull opplevelse uten å vifte med pekefingeren. Jeg er stolt hvis jeg får flere folk til å komme i kirken, sier Bettan.

<B>GLADE JUL:</B> - Vi er stolte over å trekke folk til kirkene, sier Elisabeth Andreassen og Jan Werner Danielsen, som drar på juleturné i kirkene i år igjen. Premiere i Oslo i kveld.