Bettans favoritt til topps

- Jeg hadde blitt verdensmester i Grand Prix hvis ikke du hadde snytt meg for seieren, flirte Bettan - og var den første til å kaste seg rundt halsen på Lars A. Fredriksen. Bettan hadde Lars som favoritt, og var glad hun ikke vant selv.

- Fantastisk gøy. Nå skal jeg ringe kona mi, som så dette hjemme, jublet Lars A. Fredriksen (27) da han hadde tatt vinnerlåta «All I Ever Wanted Was You» for andre gang.

Grand Prix-debutanten var spesielt glad for at det var folkejuryen som sikret ham billett til den internasjonale finalen i Birmingham. Fagjuryen hadde ge'sten og «Always Will» som vinner.

Må oversette

- Jeg er veldig glad for at fagjuryen tok feil. Folkets dom betyr mest for meg. Det er de som hører på radio og kjøper plater. Jeg har reist landet rundt med Oslo Gospel Choir de siste 10 årene, og antakelig er det alle spillejobbene som sikret meg seieren i kveld, sier Lars omtumlet.

- Hvordan føles det å danke ut selveste Grand Prix-dronninga Bettan?

- Det er en ære! Bettan har jo litt av en historie i denne sammenhengen, og hun har vært helt strålende mot alle oss ferskinger på prøvene. Hun har flydd rundt og oppmuntret oss og gitt oss gode råd, forteller Lars.

- Bettan er glad for at det var du som vant. Hvordan er det å få slik ros?

- Veldig hyggelig. Jeg er også glad for at jeg vant!

«All I Ever Wanted Was You» må oversettes til norsk før finalen i England. Teksten finnes foreløpig bare på engelsk, og låtskriver David Eriksen gruer seg til oversettelsen.

- Hadde nesten håpet å bli nummer to slik at jeg skulle slippe den jobben, ler han.

Lars tror den engelske teksten ga ham et forsprang.

- Engelsk funker bedre på en kommers poplåt. Det sitter bedre i øret, og har nok hatt betydning for folkejuryen, mener han.

Vinnerteamet har stor tro på sjansene i Birmingham.

- Det er en sterk låt med potensial også for et utenlandsk publikum, mener Lars.

Kristendom- student

David Eriksen er mest kjent som bakmann for band som Baba Nation og Flava To Da Bone, band langt utenfor Grand Prix-landskapet.

- Er du bekymret for imagen nå etter seieren i noe så traust som norske Grand Prix?

- Ja, jeg måtte overtales til å stille opp. Men jeg tenkte at jeg fikk lage en god låt som jeg kunne stå for uansett - og det gjorde jeg, smiler David Eriksen.

Lars innrømmer at han var drittnervøs før direktesendingen. - Det er skummelt å være førstemann ut, men det er en fordel også. Da slipper jeg å stå der og vente.

- Hvordan skal du feire seieren?

- Nå må jeg først ringe kona mi, Trine-Lise. Hun og vennene våre har hatt Grand Prix-fest hjemme, og nå blir det mer feiring. Kan noen skaffe en mobiltelefon?

Når seiersrusen har lagt seg, skal strategien foran finalen planlegges nøye. Årets norske Grand Prix-vinner er student ved Menighetsfakultetet i Oslo. Han tviholder på at han skal ta eksamen i kristendom i mai - like etter finalen.

- Det går vel på et vis. Jeg skal lese videre, forsikrer Lars, som ikke har planer om å bli prest etter endt utdanning.

- Han skal bli en ny Morten Harket, fleiper David Eriksen. Under finalen bar Lars en amulett med jomfru Maria og Jesusbarnet.

- Gudstroen er viktig for meg, den gir meg trygghet i alt jeg gjør. Men jeg tror ikke at de høyere makter hadde avgjørende betydning i kveld, smiler han.

Lars er takknemlig for erfaringen fra Oslo Gospel Choir. - Jeg skal rett tilbake til koret. Det har vært min åndelige og sosiale tilhørighet i mange år.

Lars kommer opprinnelig fra Skien, men bor nå på Vålerenga i Oslo.

- Mamma har nok sørget for at alle kjente hjemme i Skien stemte på meg, og kona mi gjorde nok det samme på Vålerenga.

INGEN SÅRE MINER: - Du var best, strålte Bettan til Lars A. Fredrikseen. Grand Prix-veteranen var stemplet som favoritt denne gangen også, men måtte se seg slått av en fersking.