Bettans idyll

BRØNNØYA (Dagbladet): Andreassen står det på postkassa. Vi har sveivet oss over sundet med kabelferje og lett oss fram mellom trærne.

- Velkommen, kommer det blidt fra det gulmalte kjøkkenet. Vi har funnet Bettans sommerparadis.

På terrassen sitter to sommerblonde tuller iført ingenting annet enn myggstikk og skrubbsår. Sola stråler fra en knallblå himmel, og nedenfor glitrer det i sjøen.

Elisabeth «Bettan» Andreassen kommer med kald saft, og Nora (2) deler ut ostepop til alle. Anna (4) foretrekker å spise dem selv.

-Jeg er kommet så langt i livet at jeg kan tillate meg å prioritere familie og ferie framfor å jobbe hele sommeren. Her ute har jeg også mentalt fri. Her slapper jeg fullstendig av, sier Bettan.

Drømmehuset

Hun kjøpte det brunbeisede huset i 1992, og kommer hit så ofte hun kan.

-Jeg har vokst opp ved sjøen, og ønsket meg et sted ved vannet. Her fant jeg drømmehuset, forteller hun. Sommeren 1995 giftet hun seg og ble gravid i løpet av tre uker.

- Den sommeren bodde vi femten stykker her på Brønnøya og hadde det helt skjønt.

I år tok Bettan med seg mann og barn og emigrerte til Vendelbo, som huset heter, i juni.

- Det tar en halvtime å reise hit hjemmefra. Derfor er det lett for venner å komme hit på besøk. Da sitter vi nede på terrassen ved sjøen og griller, drikker vin og prater helt til natta jager oss i seng, forteller hun.

Fullt kjør

18. august begynner prøvene på musikalen «Sofies verden», og Bettan har allerede så smått begynt å lese replikker.

-Da blir det fullt kjør. Jeg går rett over fra «Sofies verden» til juleturné med Jan Werner. Neste gang jeg har fri, er til jul, og derfor nyter jeg ekstra godt disse sommerdagene.

Men hun har jobbet litt i sommer. I juni spilte hun inn en ny juleplate med Jan Werner i Uranienborg kirke i Oslo.

- Jeg hadde ingen problemer med julestemningen inne i kirken, men den forsvant tvert da jeg kom hit ut. Her er det ren sommeridyll.

Når var du her sist? - Vi har bodd her ute i hele sommer. Vi storkoser oss her, hele familien.Din første sommerflørt? - Det var Bengt. Jeg var vel seksten, og Bengt var en av to gutter på øya hvor jeg vokste opp som hadde moped. Den var knallgul og helt vidunderlig.Din beste sommer? - Sommeren for fem år siden. Jeg giftet meg og ble gravid tre uker etter bryllupet. Hva slapper du best av med om sommeren? - En båttur på sjøen. Å sitte på terrassen her med en kaffekopp og Aftenposten om morgenen. Å ta seg en løpetur rundt på øya. Å åpne en flaske hvitvin sammen med gode venner.Det beste og verste med å være kjendis om sommeren? - Jeg har et avslappet forhold til det å være kjendis. Det verste er vel at jeg ikke kan sole meg toppløs - men det gjør jeg likevel. Det beste er alle de hyggelige og blide menneskene jeg møter.Din første sommerjobb? - Jeg hadde en drøm om å jobbe i butikk da jeg var liten, og da jeg var elleve år spurte jeg pent om jeg kunne få sommerjobb i lokalbutikken. Den var drevet av en eldre dame, og hun solgte alt fra tresko til mat og sysaker.

MAMMAS GO'JENTE: Lille Nora på to år elsker å klatre på mamma'n sin. Og Bettan har alltid tid til å svare på spørsmål fra både henne og storesøster Anna (4).