ØNSKEREPRISE: Jonathan Banks spiller nok en gang «Breaking Bad»-rollefiguren Mike Ehrmantraut i avleggerserien «Better Call Saul». Foto: Amy Sussman/Invision/AP
ØNSKEREPRISE: Jonathan Banks spiller nok en gang «Breaking Bad»-rollefiguren Mike Ehrmantraut i avleggerserien «Better Call Saul». Foto: Amy Sussman/Invision/APVis mer

«Better Call Saul»-stjerna: - Tilgir ikke meg selv

Skuespiller Jonathan Banks.

TV: - Det finnes folk her i verden som rettferdiggjør alt de har gjort. Walter White var en av dem. Men ikke Mike.

«Better Call Saul»-stjerna Jonathan Banks er ukas mann. I fem uker spilte han grinete parkeringsvakt i New Mexico-solsteiken, innestengt i en trang bås («vel, den ligger i det minste i skyggen»).

Da sjette episode av ramlet ut på Netflix sist tirsdag fikk imidlertid Mike Ehrmantraut, Banks' livstrette gjennombruddsrolle, endelig ta steget ut i solsteiken.

Dypdykket i hvordan eks-politimannen endte opp med å flytte fra Philadelpiha til Albuquerque toppet seg i en gråtkvalt monolog som har fått mange til å rope «Emmy-nominasjon!» fra hustakene.

Ifølge Banks er episoden frukten av samtaler han hadde med serieskaper Vince Gilligan om hvordan han selv så for seg tapet av sønnen som en viktig del av puslespillet som utgjør Mikes personlighet.

- Han er ikke skrevet som en karikatur. Han har en fortid, og mange lag, sier skuespilleren til Dagbladet.

- Når noen skriver noe så bra for deg er det på tide å yte sitt aller beste. Mike vet han har gjort forferdelige ting, og han tilgir ikke seg selv, men han går videre. For å spille ham må jeg hente frem mørket fra mitt eget liv. Også med de dårlige tingene jeg selv har gjort må jeg gå videre, uten at jeg på noen måte tilgir meg selv for dem.

Debuterte med mensen
Om man leter etter likheter med den hemmelighetsfulle rollefiguren, er det nok likevel lettere å se mot Banks' mor, som jobbet for CIA.

- Det var den kalde krigen, og veldig hemmelighetsfullt. Mamma prata aldri, aldri, aldri om noe av det som skjedde på jobben.

Etter debuten foran kamera i en infofilm om mensen på 70-tallet (som Conan O' Brien nylig gravde opp) forløp Banks en lang karriere uten de store høydepunktene, foruten politiserien «Wiseguy» fra tidlig 90-tall og småroller i filmer som «Gremlins» og «Beverly Hills Cop».

Han rakk å bli godt over 60 før han dukket opp i «Breaking Bad».

- Dette har endret livet mitt. Jeg har drevet med dette lenge, 48 år, og det ville vært uærlig å si noe annet enn at dette er det største øyeblikket hittil.

- Hardt og rett frem
Nå blir Banks gjenkjent på gata, men opplever ofte at det forventes at han skal være like grinete og mutt som rollefiguren.

- Folk roper «Mike!», men så fort jeg begynner å si noe ser du skuffelsen i ansiktene deres. «Å. Det der er ikke Mike.»

Banks ser for seg at han fortsatt kommer til å gruble over bakgrunnshistorien til Mike 20 år fra nå, lenge etter at han er ferdig med rollen.

- Vi kan alle se en bit av oss selv i ham, eller hvordan vi skulle ønske vi var. Mike håndterer situasjoner hardt og rett frem. I det ligger det en viss letthet. En dramaturgisk enkelhet som vi ikke får i livene våre, men som vi skulle ønske vi fikk.

MENSEN-FILM: Den aller første skuespillerjobben Jonathan Banks hadde foran kamera var i en infofilm om menstruasjon på 70-tallet.
MENSEN-FILM: Den aller første skuespillerjobben Jonathan Banks hadde foran kamera var i en infofilm om menstruasjon på 70-tallet. Vis mer