Betty Carter er død

Det var en av jazzens i videste fortsand aller fineste stemmer som stilnet lørdag, da Betty Carter døde av kreft i bukspyttkjertelen, 68 år gammel.

Betty Carters profesjonelle karriere begynte for 50 år siden, da orkesterlederen Lionel Hampton ansatte den lovende sangerinnen og ga henne kjælenavnet «Betty Bebop». I de neste årene arbeidet hun med blant andre Miles Davis og fikk en duett-hit sammen med Ray Charles i «Baby It's Cold Outside».

Fra 1960 sang hun nesten utelukkende med sin egen trio, som under hennes musikalsk superbevisste ledelse ble kjent som den rene utklekkingsanstalt for en strøm av fremragende pianister, bassister og trommeslagere.

Carter, som selv under jazzens vanskeligste periode på 60- og 70-tallet aldri lot seg friste til å flørte med mer kommersielt gangbar musikk, tok også pedagogisk ansvar gjennom sitt «Jazz Ahead»-prosjekt i 90-årene, en årlig ukelang workshop med etterfølgende konserter for lovende, unge musikere. Men først og fremst er det den unike sangeren, som også ved flere anledninger her i Norge trollbandt publikum med frapperende vokal og rytmisk dristighet, gripende balladetolkninger, glimt i øyet og alltid suveren kontroll over uttrykket, som vil bli dypt savnet.