Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Betydningsfull hverdag

Er det lenge siden du har studert far, mens han lager veier i ansiktet med barberhøvelen? Når han med skummet i ansiktet ser ut som en klovn og lukter godt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjør Lillebror og Knerten i Anne-Cath. Vestlys siste bok, der hun igjen viser sin nydelige evne til å gjøre hverdagen betydningsfull.

Det er 36 år siden Vestlys første bok om Lillebror og Knerten utkom, den siste i 1973, ifølge leksikon. Denne boka inneholder bearbeidede fortellinger, trykt i Magasinet For Alle.

Lillebror og Knerten hørte også til i Barnetimen for de minste. For mange i dagens foreldregenerasjon bør det bli en ekstra glede å lese sin barndoms litteratur for egne unger.

Knerten er egentlig en fururot som ser ut som en gutt, og Lillebrors beste venn som han kan dele det meste med. Knerten er midtpunkt i familien, der mor jobber som butikkdame, far er handelsreisende i kåper og kjoler, og Phillip en snill og trygg storebror. Vestly skriver om ordentlige mennesker, hun beretter spennende, men uten jåleri og fiksfakseri fra en tid som var annerledes enn vår. Da det ennå fantes en ro, og barna verken hadde, eller behøvde bøtter med leker. De kunne ennå leke «liksom-leken». Hun forteller oss noe verdifullt.

Og når man leser Vestlys bøker, blir man minnet om hvor vesentlig det er å ta med seg litt av fortida inn i framtida. Jeg har tidligere i Dagbladet gitt forlagene en god idé (synes jeg): Plukk ut de beste blant de eldre forfatterne og bestill deres barndom, skjønnlitterært skildret. Ennå er det tid til å få det utgitt ved tusenårsskiftet. Et ålreit farvel - og også god dag til 1900-tallet?

Les i mellomtida Anne-Cath. Vestly, illustrert av Johan Vestly og Lillebror.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!